Amb l’objectiu d’assegurar el compliment de la Llei d’economia circular (LEC), en vigor des de l’estiu passat, el Govern ha iniciat una campanya d’informació i sensibilització dirigida als establiments del sector de la restauració, que el text declara com a productor singular de residus.
Concretament, segons ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, l’objectiu principal de la iniciativa és informar els establiments sobre les noves obligacions que es deriven de la LEC, com ara l’obligatorietat de donar aigua de l’aixeta gratuïtament als clients que ho sol·licitin o que els consumidors puguin endur-se a casa la beguda o aliments emplatats que no hagin consumit. A més, ha continuat el ministre, s’aprofitarà per revisar altres aspectes ambientals, com el seguiment correcte de la recollida selectiva, segons marca el decret relatiu a la declaració del sector de l’hoteleria com a productor singular de residus d’envasos, de vidre, de cartó i d’olis vegetals usats, i si disposen de separadors de greixos, si escau.
Casal, que ha volgut deixar clar que es tracta d’una “campanya informativa i la voluntat no és perseguir comportaments inadequats”, ha explicat que s’ha decidit tirar endavant aquesta iniciativa, ja que s’han constatat “les queixes suficients” per poder “entendre” que segurament les disposicions de la llei no s’estan aplicant correctament. “La pràctica fa que ens adonem que sovint quan es va a un restaurant i es demana aigua gratuïta, n’hi ha alguns que no la proveeixen”, ha assegurat Casal.