Per llei, l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA) només pot fer públics els informes favorables que emet recomanant la implementació d’un nou centre universitari al país, cosa amb la qual des de l’organisme “no hi estem gens d’acord”. Per això, la mateixa AQUA, el ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, la comissió legislativa d’Educació i les universitats instal·lades al país estan treballant per  introduir canvis en la llei que regula l’organisme de manera que es puguin fer públics tant els que són favorables com els que no ho són. 

La motivació és doble, fer un pas més en la transparència per donar a conèixer  la tasca que fa l’agència i fer-la arribar així a la població i aconseguir la certificació per poder incorporar-se al Registre Europeu per a la Qualitat de l’Ensenyament Superior amb una avaluació externa que fa pocs dies anunciaven i que culminarà a mitjans del 2025. Així ho ha informat el director de l’AQUA, Isaac Galobardes, en declaracions posteriors a la seva compareixença davant la Comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports per presentar la memòria del 2023.

En relació amb les institucions d’ensenyament superior, el document recull que l’any passat l’AQUA va emetre informes desfavorables d’avaluacions de plans estratègics de tres noves universitats privades que es volien instal·lar al Principat: la Universitat Internacional de l’Esport i la Salut, TECH Global University i ENDOR Universitat Digital. Un altre va quedar pendent, el d’UDDI Universidad Digital i ja s’ha resolt també desfavorablement. Tot i emetre aquests informes, com que en un principi la seva recomanació no era vincultant, el ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats va autoritzar l’establiment d’un d’aquests centres,  TECH Global University, que de fet a dia d’avui comercialitza ja la seva oferta educativa. 

Preguntat per aquest darrer cas, Galobardes ha precisat que “qualsevol universitat que tenim al país pot oferir estudis però estudis oficials per publicitar-los com a tal han d’haver passat una avaluació prèvia de l’agència”. Dit d’una altra manera, “no serà un títol oficial si no hi ha un resultat favorable per part de l’agència”. En aquest sentit, ha declarat que si algun centre estigués fent publicitat enganyosa no és competència de l’AQUA “anar al darrere de les universtats” perquè no ho facin. També va precisar que de la TECH Global University tenen sol·licituds per avaluar els seus plans d’estudis.

Avaluacions disparades
El 2023 va continuar l’evolució a l’alça del nombre d’avalucions que va fer l’AQUA. I és que si des que l’organisme té una llei pròpia que el regula el 2016 comença amb una xifra baixa d’avaluacions, 5, ha estat en els últims quatre anys quan s’han incrementat i s’ha arribat a les 35 l’any passat i amb un previsió per enguany d’entre 40 i 50. Segons Galobardes, això ve donat per les noves institucions, però sobretot a la consolidació de l’oferta formativa de la Universitat d’Andorra, la Universitat Europea, la Universitat Carlemany i la Humanim, que ara ha canviat el nom per Unipro. I és que l’AQUA no només avaluen la implementació de nous centres, sinó també els  plans d’estudis. 

Entrant al detall de les avaluacions, se’n van fer 21 de plans d’estudis, 9 de les quals van ser favorables i la resta van quedar pendents de resolució. També es van realitzar vuit avaluacions per a la modificació de plans d’estudis i  es van finalitzar dues avaluacions de renovacions de plans d’estudis. 

D’altra banda, l’AQUA va participar en les taules de treball convocades pel ministeri  per a la creació dels títols estatals. En concret, per a la creació del títol estatal del màster en Criminologia a petició de la Universitat Europaea IMF; la creació del títol estatal del màster en salut a petició de la Universitat d’Andorra, i la creació del títol estatal del bàtxelor en Llengües clàssiques a petició de la Universitat Europaea IMF.

Pressupost
Pel que fa al pressupost de l’AQUA, Galobardes va assegurar que amb l’increment significatiu de la partida pressupostària d’enguany fins als 464.000 euros ara per ara considera que és suficient. De fet, va incidir que s’havien gastat menys diners dels pressupostats.