“Malgrat que hi ha diversos comuns que es troben en fase de revisió dels seus plans d’ordenació i urbanisme (POUP), cap d’ells no ha remès al Govern cap pla d’ordenació i urbanisme per a la revisió i l’aprovació prèvies, segons el que estableix la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme”. Això, des de l’entrada en vigor de la Llei d’avaluació ambiental de projectes i de plans i de programes. Així respon l’Executiu a les preguntes formulades per la consellera del grup parlamentari socialdemòcrata Susanna Vela en relació l’avaluació d’impacte en urbanisme que preveu dita Llei.
Més enllà dels POUP, però, sí que s’han remès al Govern plans parcials perquè el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat (DMAS) n’emeti el pertinent informe, i en aquest cas s’han rebut 11 sol·licituds des de l’entrada en vigor de la llei d’avaluació ambiental, el gener del 2023 i fins a finals d’aquest passat mes agost. Per tres d’aquests plans el DMAS ha emès un informe favorable (dos a Andorra la Vella i un a Sant Julià de Lòria) i la resta estan en fase de revisió.
D’altra banda, la resposta que ofereixen conjuntament els ministres de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, i de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, subratlla que la amb l’aprovació de la darrera normativa en matèria ambiental i urbanística “s’ha fet un gran pas endavant en el reconeixement que és necessari moderar el creixement urbanístic perquè sigui sostenible i compatibilitzar-lo amb la preservació dels recursos naturals”. Així mateix, es valora que serà en el marc del treball que s’està fent des de la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient per modificar la Llei general d’ordenament del territori i urbanisme (LOGTU), “on s’hauran de preveure les mesures necessàries per preservar i garantir el creixement sostenible urbanístic” del país.
Intel·ligència de la dada
D’altra banda, el Govern va respondre al PS al tomb de l’Agència d’Intel·ligència de la Dada, que encara no disposa de recursos, però que s’incorporaran properament, amb un responsable i l’externalització dels serveis requerits. Sobre la implicació del sector privat, les empreses no estan obligades a proporcionar informació a aquesta agència, ja que la seva activitat serà “pedagògica” i “consultiva”, enfocada a oferir “suport, recomanacions i bones pràctiques” per a la millora de gestió de dades al món empresarial.
Pel que fa a la relació amb l’Agència de Protecció de Dades (APDA), l’Executiu considera que es basarà amb una “entesa clara” i una col·laboració “efectiva”, que es caracteritzarà per la “cordialitat” i el “respecte mutu”, amb l’objectiu d’establir directrius “clares” per a l’emmagatzematge, gestió i intercanvi de dades personals.
El PS també demana per la funció del departament d’Estadística en aquest nou entorn. Segons la resposta governamental, les seves funcions i competències “no només es mantindran intactes, sinó que es veuran reforçades”, amb la implementació de millors pràctiques, recomanacions i solucions tecnològiques que milloraran la qualitat de les dades.
Treball no ha hagut de fer cap inspecció a l’obra de l’Heliport
El Servei d’Inspecció de Treball no ha hagut d’efectuar cap inspecció a l’obra de l’Heliport de la Caubella, o sigui que no hi ha hagut cap accident laboral ni cap denúncia d’incompliment de la normativa. Així s’especifica en la resposta que ofereix la Secretaria d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat a les preguntes formulades pel conseller general socialdemòcrata Pere Baró sobre la construcció de la infraestructura heliportuària.
En les respostes a les demandes de Baró es detalla que hi ha un projecte de seguretat i salut relatiu a la construcció de l’Heliport, que va ser lliurat al Servei d’Inspecció de Treball amb data de registre de 19 d’octubre del 2023. Així mateix s’explica que la direcció facultativa de les obres efectua setmanalment visites tècniques d’obra i que les actes d’aquestes inclouen un apartat de seguretat i salut, on es recullen les possibles incidències com que cal reforçar la senyalització o revisar la farmaciola, per exemple.
Igualment, també s’exposa que és l’adjudicatari qui assumeix les despeses derivades del compliment de les mesures de seguretat i salut, que per a les fases 1 i 2 sumen 40.080 euros a repartir mensualment en els divuit mesos previstos per dur a terme els treballs.
Paral·lelament, respecte al transplantament de la Campanula precatoria, espècie endèmica dels Pirineus, i de Galium rotundifolium, protegida a Andorra, que es trobaven a la zona dels treballs, s’informa que s’ha fet amb èxit.