Després d’uns anys de “descans” de la política de primera línia,torna encapçalant la candidatura de Demòcrates per Andorra a la capital i manifesta que ho fa ja que creu que la parròquia, i també el país, “necessita un canvi”. Exposa que la reactivació econòmica comença per fer entrar els vehicles cap al centre i aposta per l’associacionisme i per gestionar sortint de casa comuna, per, d’aquesta manera, “copsar” els problemes dels ciutadans.

 

Va ser cònsol menor durant uns anys i ara es torna a presentar però com a candidat a cònsol major. ¿Què el va motivar?
La motivació ve per diferents motius: un és la situació actual, tant d’Andorra la Vella com del país. Vivim una crisi i creiem que cal una estratègia per combatre-la i superar-la. La feina que s’ha de fer és a llarg termini. Les coses segurament no estaran normalitzades fins d’aquí a un temps i el Govern necessita un suport per aconseguir un canvi, i Andorra la Vella necessita també aquest canvi. La candidatura està formada per gent molt ben preparada. Penso també que, si guanyem, el fet que hi hagi un Comú del mateix color que el Govern pot ser molt positiu per a Andorra la Vella.

Sempre es diu que la capital és un feu tradicionalment socialdemòcrata. ¿Espereu poder reproduir la sorpresa que van donar Sílvia Riva i Meritxell Verdú a les generals?
El que pretenem és confirmar que la gent d’Andorra la Vella vol un canvi, que vol una manera diferent de fer política, dient la veritat i amb gent que es posi a treballar. Des del Comú treballarem per aquesta nova Andorra i anirem molt més enllà de la mera gestió, perquè molta gent pensa que governar en un comú és gestionar, però no és cert, ja que és també projectar una nova parròquia. Això és el que proposem, canviar la parròquia, ja que creiem que aquests darrers anys ha perdut el lideratge. Només cal veure la imatge de l’avinguda Meritxell, que sembla que encara estigui embastada, i entenem que el que cal fer és governar sortint del despatx, anant a veure la gent, parlant-hi, copsant els seus problemes.

Abans de la presentació de les candidatures es va parlar molt d’un possible pacte amb Rosa Ferrer. ¿Per què no ha estat possible finalment?
No vam parlar en cap moment de contingut. Nosaltres som un partit transversal, amb gent que havia estat del PLA, de CDA i del PS, però entenem que quan una persona vol pactar és per integrar-se d’alguna manera a un partit, no perquè vulgui crear el seu propi partit, i Rosa Ferrer va fer pública aquesta voluntat, i llavors ja no tenia sentit. A més creiem que Andorra la Vella es mereix una estabilitat per resoldre els problemes, i per tant cal un equip consolidat.

Ha parlat d’una Andorra la Vella que ha perdut el seu lideratge. ¿Quina creu que és la situació?
Andorra la Vella, en aquests darrers quatre anys, ha perdut turistes. ¿Què s’ha fet des d’An­dorra la Vella per fer-ne venir més? Jo he anat a veure veïns de les zones deprimides. La permeabilitat cap a Andorra la Vella a través de la senyalització a la rotonda de la Margineda s’hauria hagut de fer ja fa molt de temps, però l’hem perdut, estem endarrerits, i hi insisteixo, la feina no és quedar-se a casa comuna, la feina és anar a veure què passa.

¿I quines són les vostres propostes per començar a recuperar aquest temps que dieu que s’ha perdut?
Primer tenim dos reptes a curt termini: el primer, el dia que entrem a casa comuna, si no sabem com estan els comptes, fer una anàlisi acurada de la situació econòmica de la màquina comunal. En aquests darrers vuit anys s’ha multiplicat per nou el deute i ara estem en 61 milions, nou vegades més que quan jo vaig deixar el Comú. I veient aquests números penses que, a sobre, no s’han fet unes inversions que hagin satisfet els ciutadans i tampoc no s’ha dinamitzat la parròquia. Per tant, hem d’analitzar aquesta situació i planificar el sanejament de les finances. Però la parròquia també necessita inversió.
El segon repte és la reactivació econòmica. Jo visc a Príncep Benlloch i d’una punta a l’altra he comptat 21 locals tancats i es diu que és la crisi, però crec que cal fer coses i no s’han fet. Ells parlen de polítiques socials, però no s’ha treballat prou perquè no es tanquessin botigues i, per tant, per no perdre llocs de treball.

¿Quines són les vostres propostes?
Volem treballar la permeabilitat d’Andorra la Vella. En lloc d’enviar els vehicles cap enfora el que hem de fer és, a través de la rotonda de la Margineda, que sigui molt més fàcil entrar a la parròquia, i per tant posarem la senyalització adequada, que ara no hi és. Hem d’indicar correctament on són les coses perquè d’aquesta manera els turistes puguin trobar allò que els pot interessar.
La reactivació comença per fer venir els cotxes a Andorra la Vella, i ja hem parlat amb el Govern per posar una rotonda al pont de Casadet. També hem de fer que sigui agradable per als turistes i segurament el que cal és una rotonda a l’avinguda Meritxell, que a la zona alta ha de ser d’un sol sentit per poder fer les voreres més amples, i fins i tot en els moments més importants de flux de turistes fer-la per a vianants des de la Creu Grossa cap avall. Hem de fer que sigui una avinguda agradable però a través del diàleg.
A llarg termini tenim tres grans espais a desenvolupar: la Margineda, on sabem que la propietat té projectes, la Borda Mateu i la Comella, i allà creiem que s’hi podria fer algun projecte centrat en les noves tecnologies de la comunicació i la informació. Apostem pel que creiem que és el futur, que són les noves tecnologies. Hem de fer una smart city centrant-nos en la sostenibilitat i en l’alt valor afegit, i fer una nova Andorra combinant el turisme de compra i el treball d’alta tecnologia.

A l’avinguda Meritxell, ¿quin és el canvi que proposeu? Perquè ara s’ha sabut que el Comú haurà de pagar una indemnització a l’arquitecta del projecte que es va adjudicar quan vostè estava a la corporació i, a més, sembla que el projecte no ha agradat.
Primer, cal destacar que és difícil acontentar tothom, però cal tenir en compte que si es vol fer una reforma s’ha de parlar amb la gent. Avui dia l’estat de la caixa comunal no ens permet fer gran cosa i mirarem si es pot fer inversió i intentarem fer-ne. Qualsevol cosa que es faci es farà amb la col·laboració de la gent.
Avui l’avinguda sembla que estigui inacabada. Et pot agradar més o menys, però, per exemple, les voreres s’han de fer més amples. Segurament s’ha de mirar si es pot fer una part per a vianants, i per fer-ho primer hem de parlar amb la gent.

¿Tem que la gent li pugui retreure que aquest projecte es va gestar quan era cònsol menor?  
Es va tirar endavant perquè s’havia de reformar tota l’avinguda tècnicament i es va aprofitar per fer l’embelliment. Es va escollir EMBT i les maquetes que ells ens van portar les vam exposar, i la gent va reaccionar molt positivament. Quan vam acabar el mandat havíem acabat l’obra tècnica i el que no vam decidir va ser quantes estructures hi anaven, com anaven i on. Jo no hauria fet el que es va fer. Hi havia tota una feina a posteriori. A més, s’ha resolt el contracte de manera directa i sense diàleg i ara hi ha uns costos que no són responsabilitat nostra. Reivindico la feina que es va fer, de la mateixa manera que vam deixar el Comú amb vuit milions de deute programat a pagar.

¿I què es pot fer per eixugar aquest deute sense deixar d’invertir a la parròquia?
Nosaltres ens hem compromès des d’un principi que no hi haurà cap conseller a ple temps i que reduirem a la mínima expressió tots els càrrecs de confiança. Només amb això ja es produirà un estalvi; no anem darrere la cadira, volem treballar perquè Andorra la Vella està en una situació complicada i la nostra obligació és treballar per resoldre-la. I trobarem solucions perquè la candidatura està formada per gent molt preparada.

Pel que fa al personal del Comú, ¿creieu que s’haurà d’avaluar si cal fer retallades?
Quan vaig marxar del Comú hi havia un volum de funcionaris i ara ha crescut. Defensem que, si la gent es jubila i el seu càrrec no és fonamental, no s’agafin persones per substituir-los. El que cal tenir en compte és que els treballadors del Comú són la cadena de transmissió amb els administrats. Llavors, tenim clar que necessitem els funcionaris.

Heu parlat de mancomunar serveis. ¿Com s’ha de fer?
No només amb els comuns, sinó també amb el Govern. Es pot fer en diferents aspectes, però amb el Govern, per exemple, en tot el que tingui a veure amb la recaptació pública. Hem de superar les vuits Andorres dels set comuns i el Govern i multiplicar per set els costos. Hi ha moltes coses que podem millorar donant un servei igual de bo o millor però estalviant.

Pel que fa al Centre de Congressos, ¿quina és la seva proposta per fer-lo rendible?
Nosaltres proposem externalitzar tant el Centre de Congressos com la casa de colònies de la Comella i, a més, cal tenir en compte que són les dues inversions que ha fet el Comú i ara parlen d’externalitzar-les. ¿Com s’ha planificat això? ¿Quins criteris s’han fet servir?  Són les inversions més importants i ara ens estan portant a pagar unes despeses que tenim dificultats per pagar.

Pel que fa a l’aparcament dels Pouets, també es parla de trobar-li una utilitat. ¿Quina és la vostra proposta?
Volem fer un concurs d’idees i veure quines propostes es fan. El que cal dir és que al llarg d’aquests anys s’ha governat amb majoria absoluta i Andorra la Vella ha perdut gas perquè hi ha moltes coses que no s’han fet. ¿Com poden dir ara que faran en quatre anys el que no han fet en vuit?

En l’àmbit social, és en temps de crisi quan cal que les ajudes siguin efectives. ¿Què és el que proposeu si arribeu a governar?
Cal una coordinació amb el Govern. Volem mantenir les prestacions que hi ha ara, ja que són necessàries per mantenir una cohesió social. Estem en un moment complicat i les institucions han d’ajudar la gent, però cal vetllar per fer-ho correctament. S’ha d’ajudar a qui realment ho necessita. Hem de ser curosos. Quan jo era conseller de Cultura es va muntar El Llamp i era la primera estructura d’aquestes característiques a Andorra. És a dir, que això demostra que tenim una sensibilitat social.
Continuarem ajudant aquelles persones que ho necessitin, però amb criteris clars. Hem parlat amb Escaldes perquè a les guarderies, quan no hi hagi lloc en una parròquia, hi hagi solidaritat. En això de donar ajuda a qui més ho necessita només hi haurà una excepció, la gent gran, ja que hi pot haver gent que no necessita diners però es troba sola a casa, i nosaltres l’ajudarem.

També heu parlat de potenciar les associacions...
Sóc del barri antic i sé què es pot aconseguir a través d’una associació. A més, quan vaig estar al Comú es va aprovar el reglament de participació ciutadana. Ara poden parlar d’aquesta qüestió, però aquest reglament el tenen des del 2000. Es va fer en aquell moment, ja que es va construir l’edifici sociocultural, i allà era on havien d’anar les associacions.
Creiem en aquesta participació ciutadana i en la cohesió social. Si una persona pot participar es farà seu el barri. Volem que cada conseller sigui responsable d’una zona diferent d’Andorra la Vella, i d’aquesta manera cada barri podrà reivindicar els seus interessos i la gent que hi viu podrà fer les seves aportacions.