La consellera socialdemòcrata al Comú d’Andorra la Vella, Dolors Carmona, creu que “no pot ser” que l’administració general no tingui competència en el cens de població i que la gestió recaigui exclusivament en els comuns. En aquest sentit va remarcar que algunes corporacions no han fet la feina d’actualització de les dades per “altres interessos” (cal recordar que les transferències de l’executiu tenen en compte el nombre d’habitants). Això la va portar a concloure que “hi ha d’haver algun òrgan competent per sobre que independentment del color polític porti les coses com cal” perquè la situació actual “no és gaire transparent i fa una mica de por”.
En termes generals, Carmona considera que caldria anar cap a una coordinació entre els serveis comunals i els estatals donada la magnitud i la realitat social del país. I que el que caldria traslladar a mans del Govern són aspectes que, pel PS, no formen el pal de paller. De fet, la prioritat per la formació és que els serveis es donin de forma equitativa en totes les parròquies, evitant que els ciutadans rebin unes prestacions diferents segons on viuen. I que finalment siguin els comuns o el Govern qui ofereix un determinat servei és “un mal menor”.
On sí que defensa que caldria la intervenció del Govern és en les escoles bressol. La consellera socialdemòcrata creu que seria interessant que la franja de 0 a 3 anys disposés d’una regulació de funcionament general. Això permetria oferir el mateix servei a tots els ciutadans independentment de la parròquia on visquin.
També en l’àmbit educatiu, Carmona es va referir a l’Institut de Música d’Andorra la Vella, que no està concebut com a conservatori nacional tot i que ha donat una resposta nacional. En aquest cas, la consellera va coincidir amb les demandes de la majoria, que argumenta que si s’opta per un conservatori nacional cal la implicació econòmica del Govern.
Carmona va destacar que és necessària aquesta redefinició de les competències, deixar clar qui fa què i com s’ha de fer, quines han de recaure en les parròquies i quines en el Govern o si n’hi ha que es poden delegar a les administracions comunals perquè les executin. Ara bé, per la consellera del PS, en aquest debat cal abordar globalment les competències i les transferències. Tot això sense la por de perdre poder, va indicar, ja que d’aquest procés, i gràcies a la suma de totes les parts, mancomunant serveis i optimitzant recursos, “segur que es pot arribar a una millor oferta que la que tenim avui”.
Preguntada per l’opció d’avançar cap a un Estat més centralista (tal com assenyalava la proposta feta pel Govern), la representant del PS al Comú de la capital creu que el primer pas s’ha de centrar a redefinir un seguit de competències sense que la Constitució es vegi alterada. Tot i així, si en un segon pas es veu necessari modificar algun aspecte de la Carta Magna perquè el context ho demana, creu que “serem prou madurs” per fer-ho tenint en compte que ja hauran passat més de vint anys de la Constitució. Això requereix, però, la voluntat d’acceptació que els temps canvien i que també ho han de fer les formes d’organitzar-se, va dir.
Carmona espera que la negociació iniciada ara pels comuns i el Govern porti resultats en un breu termini de temps, al mateix temps que va lamentar que estratègies preelectorals de les dues parts hagin endarrerit el debat.