El secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, va demanar ahir al Govern millores en el conveni bilateral sobre els drets socials per solucionar alguns problemes amb què es troben els portuguesos residents a Andorra en matèria de pensions i de protecció social en cas d’accident de treball. Carneiro va assegurar que no es vol renegociar el conveni sinó crear un grup de treball perquè abordi, en els propers anys, millores puntuals. A més, també va aprofitar les trobades amb els responsables de l’executiu per demanar que continuïn garantint i aprofundint l’oferta d’ensenyament de la llengua portuguesa en el sistema educatiu andorrà.

I és que Andorra va rebre ahir la visita del secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, el qual va mantenir una trobada amb una delegació andorrana encapçalada pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i posteriorment es va reunir amb el cap de Govern, Antoni Martí, així com amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el ministre de Turisme, Francesc Camp. A la tarda, Carneiro també va fer una visita protocol·lària al Comú d’Andorra la Vella.

Després de la trobada, el secretari d’Estat va agrair a les autoritats andorranes tot el suport que han anat concedint als residents portuguesos i a les seves associacions, cosa que ha permès “un alt nivell d’inclusió”, que avui és visible en el fet que molts portuguesos han aconseguit assolir bons resultats en l’àmbit empresarial. De fet, amb gairebé 10.000 residents portuguesos, Andorra és la tercera comunitat lusitana més nombrosa fora de Portugal.

Durant les reunions amb els responsables del Govern, Carneiro va demanar que es continuï garantint l’ensenyament de la llengua portuguesa en el sistema educatiu andorrà. En concret, segons va recollir l’agència LUSA, va reivindicar que el portuguès s’imparteixi a primera ensenyança, ja que actualment només s’ofereix a segona ensenyança i nivells superiors. En aquest sentit, va recordar que el portuguès i l’espanyol són llengües parlades en el seu conjunt per 700 milions de persones, per la qual cosa constitueixen un bloc lingüístic i cultural molt important per a la internacionalització de les economies i per a la “inclusió d’Andorra i Portugal al món”.

D’altra banda, Carneiro va informar que s’ha acordat la creació d’un grup de treball per millorar els drets socials dels treballadors portuguesos a Andorra en el marc del conveni bilateral de drets socials entre Andorra i Portugal. L’objectiu, segons el secretari d’Estat, és millorar alguns problemes amb què es troben els treballadors lusitans en matèria de pensions i de prestacions en cas d’accident de treball. Carneiro va apuntar que la intenció no és renegociar tot el conveni actual, perquè no tindria sentit, sinó fer algunes millores relacionades amb la metodologia. 

Finalment, Carneiro es va comprometre a impulsar un diàleg entre les empreses portugueses i andorranes, en concret dels sectors de ’agroalimentació, turisme i noves tecnologies. En aquest sentit, té previst organitzar una trobada entre els responsables governamentals andorrans i els poders locals 
de Portugal i amb empreses portugueses. 
  
Trobada al Comú
El secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, que va venir acompanyat de l’ambaixador de Portugal a Espanya i Andorra, Francisco Ribeiro de Menezes; del cònsol general de Portugal a Barcelona, Paulo Teles da Gama, i del cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel da Silva, també va mantenir una trobada amb els cònsols d’Andorra la Vella. Durant la visita, les dues delegacions van acordar continuar els lligams establerts en matèria cultural, tenint en compte que Lisboa prendrà el relleu a Andorra la Vella com a capital iberoamericana de la cultura.