El 2015 no ha estat un bon any per a les empreses. Almenys així es desprèn de l’execució pressupostària i comptable de l’exercici de l’any passat que resumeix la liquidació d’ingressos i despeses fins al 30 de setembre, és a dir, dels tres primers trimestres. 

En concret, destaca la important davallada de la recaptació de l’impost de societats, que se situa en uns 30 milions d'euros, un 16,36% per sota de l’obtinguda el 2014. Cal recordar que aquest impost s’aplica sobre els beneficis obtinguts per les societats. En termes numèrics, la disminució de la recaptació respecte al mateix període de l’any passat se situa en 5,8 milions d’euros. Malgrat això, la liquidació dels impostos directes creix quasi un 12% respecte al setembre de l’any passant fixant-se en 54,1 milions. Això és possible gràcies a l’entrada en funcionament de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) l’1 de gener del 2015. En aquest concepte, de moment l’executiu ja ha recaptat 11,7 milions d’euros i està a l’espera del tancament de l’any, una vegada es coneguin les dades del darrer trimestre. 

Mentrestant la liquidació pressupostària de la imposició indirecta també presenta números negatius en comparació de l’any passat. En aquest sentit, la caiguda és de 5,1 milions d’euros, que situa la recaptació global en 207 milions. Aquesta variació a la baixa dels impostos indirectes s’explica principalment per la disminució de la liquidació en concepte de taxa al consum (que baixa en 8,2 milions) i, en part, per la reducció de l’impost sobre transmissions patrimonials i immobiliàries, que es redueix en 1,3 milions d’euros. A l’altre costat de la balança, la liquidació de l’impost general indirecte (IGI) s’incrementa en 5,1 milions en data 30 de setembre. Si s’analitza la liquidació de la imposició indirecta en els seus diferents tributs, s’observen tendències diferents. La liquidació de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries és un 50,93% inferior a l’import liquidat durant el mateix període de l’any 2014 (1,3 milions menys). Pel que fa a l’IGI, com s’ha esmentat anteriorment, la recaptació ha millorat respecte a l’any passat amb un increment del 5,69% i un volum total d’ingressos de 95,2 milions. Respecte als impostos especials que s’apliquen a la importació i a la fabricació de determinats productes com alcohol, tabac i hidrocarburs, la xifra liquidada es manté força estable i registra una petita reducció del 0,91% respecte al mateix període de l’any passat. En termes absoluts, durant els tres primers trimestres del 2015 es van recaptar 32,9 milions en aquest concepte. Finalment també destaca la important caiguda en la taxa sobre el tràfic exterior, que baixa un 10,31% i s’ingressen 8,5 milions menys. Aquesta davallada és deguda bàsicament a la disminució de la liquidació en concepte de taxa de consum. 

D’altra banda, el resultat pressupostari de l’exercici 2015 és d’un superàvit de 35,2 milions, el qual se situa quasi un 12% per sota dels resultats obtinguts el setembre del 2014. Destaca l’increment del dèficit de gestió en 12,2 milions, que està motivat per l’augment de la liquidació de les despeses de funcionament i de les despeses d’inversió.

920 milions d'endeutament

L’execució pressupostària del Govern també fixa l’endeutament del 2015 en 920,3 milions, 23 milions més que el gener del mateix any.