“En memòria de les víctimes de l’accident laboral en la construcció del túnel dels Dos Valires.”

Aquesta és la inscripció de la placa que ahir el president de la República de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, i el seu homòleg andorrà, Jaume Bartumeu, van descobrir davant l’atenta mirada dels més de 200 ciutadans que es van desplaçar, malgrat el fred, fins a les obres per donar suport a les famílies afectades i als seus presidents.
El cap de Govern es va dirigir als assistents amb un emotiu discurs en què es va referir als tres “fatídics” accidents que s’han produït fins ara en aquestes obres. El socialdemòcrata va qualificar les víctimes de “professionals especialitzats” que en el seu “afany per modernitzar Andorra (...) hi van deixar la vida”. Bartumeu va assenyalar que aquest record el durà el poble andorrà “permanentment entre els més personals” i va comentar que el seu Govern continuarà “reforçant en positiu el futur del país, donant oportunitats a tothom”. Per acabar, el cap de l’executiu va encoratjar el poble a “construir junts un futur millor”, però “sense oblidar el present” per corregir errors de cara al futur.
Més enllà del discurs, Bartumeu va comentar als mitjans de comunicació que divendres passat va mantenir una reunió amb la fiscalia per informar-se sobre l’estat de la causa penal. Tot i que les previsions no s’han complert, donat que s’esperava tenir l’informe enllestit a finals del mes de febrer, el cap de Govern es va mostrar convençut que a finals d’aquest mes aquest informe estarà acabat i es podrà reprendre els treballs a la zona
on va tenir lloc l’accident.
D’altra banda, el cap del Govern va fer un petit balanç de la visita de Cavaco Silva al Principat. En aquest sentit, Bartumeu, tot i que va voler deixar clar que no es tractava d’una trobada de feina, va precisar que s’havia tractat de manera informal de diverses qüestions, com ara temes bilaterals, culturals, educatius o sobre l’activitat econòmica i financera.
Bartumeu va destacar que d’aquestes qüestions s’anirà parlant en pròximes reunions de treball i que la més propera es farà quan una delegació del Govern viatgi a Braga per trobar-se amb el primer ministre, José Sócrates.
Per la seva banda, Cavaco Silva, hores abans del descobriment de la placa, va mantenir una trobada amb els familiars de les víctimes del darrer accident per oferir-los suport en primera persona, ja que passen un moment difícil per la pèrdua dels familiars.