Una de les propostes de Ciutadans Compromesos (CC) per contribuir a la sostenibilitat del sistema de pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) passa per allargar l’edat de jubilació. Però no a la babalà, sinó “amb cert criteri”, i més concretament, introduint el concepte de penibilitat del treball. Això és, en funció de la duresa de la professió desenvolupada. 

El president de la formació massanenca, Jordi Verdaguer, posa el seu exemple. “No és el mateix allargar la jubilació a mi, que soc metge i si tinc bé el cap puc treballar fins als 65 o els 67 anys sense cap problema, que un treballador de la construcció, una persona que ha d’aixecar pesos, que no sé si pot treballar fins als 67”.

No s’inventen res. “Només cal copiar el que s’està fent a França”, afirma Verdaguer, on s’està estudiant un sistema de penibilitat del treball amb coeficients, pel qual segons els factors de risc als quals s’està sotmès s’anirien acumulant punts que permetrien, entre d’altres, una jubilació anticipada.

Repte inajornable
Verdaguer creu que justament el de la sostenibilitat de les pensions és un repte que afecta tothom i que cal abordar amb rapidesa, és inajornable. “És que s’ha d’actuar ja, no la legislatura que ve. Ahir!”, exclamava en una entrevista amb el Bondia després d’assenyalar que tant el president de la parapública, Marc Galabert, com el del Fons de Reserva de Jubilació, Jordi Cinca, han alertat que els pròxims anys s’entrarà en dèficit i es començarà a gastar el Fons de Reserva.

En aquest punt, cal recordar que des de la Comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, presidida per la demòcrata Maria Martisella, es treballa en una primera reforma per a aquesta mateixa legislatura amb el consens de totes les formacions polítiques, encara que des de la majoria, en la qual s’inscriu el grup parlamentari de Ciutadans Compromesos al costat del grup Demòcrata, van advertir que tiraran endavant una proposta encara que no es disposi d’aquest consens.

“Pedagogia i solucions” per sectors per l’acord amb la UE
El president de Ciutadans Compromesos, Jordi Verdaguer, proposa “més pedagogia” i ser proactius donant solucions als sectors que inicialment es veurien impactats negativament per l’acord d’associació amb la Unió Europea. Això és per exemple en el cas del sector farmacèutic, que tindran més dificultats o directament no podran comercialitzar productes que no siguin aprovats per l’Agència Europea de Medicaments, oferir-los els primers anys avantatges fiscals. “No parlo de subvencionar”, va deixar clar Verdaguer, però sí parlar amb els afectats, escoltar les seves inquietuds i veure possibles solucions. No anar amb allò de ‘t’ha tocat’”.

En relació amb l’acord d’associació i el debat que s’està generant al seu voltant, Verdaguer creu que s’està definint per partits polítics, quan justament s’hauria de fer per sectors econòmics i explicar les implicacions –i oferir contrapartides quan sigui necessari– específiques per a cada un d’ells.

En aquesta línia també, el president de Ciutadans Compromesos creu que fan falta més debats, no tant amb “eminències”, sinó amb representants de la societat civil que expliquin el seu posicionament, sigui favorable o desfavorable, i el perquè d’aquest, perquè “això és el que interessa a la gent”.