El grup parlamentari de Ciutadans Compromesos es desmarca de la majoria en relació a la llei d’auditoria de comptes, com a mínim en el fet de demanar un mínim de tres anys d’experiència en la darrera dècada a aquells que es vulguin inscriure al Registre d’Auditors de Comptes. Per això el president, Carles Naudi, ha entrat un vot particular buscant que la disposició transitòria segona recuperi el text original del projecte de llei.

Aquesta disposició transitòria estableix que, durant dotze mesos des de l’entrada en vigor de la llei, aquells que vulguin inscriure’s al Registre d’Auditors de Comptes hauran de complir uns requisits. Si ho volen fer per la “via no professional” caldrà estar en possessió d’un títol d’ensenyament superior reconegut pel Principat d’Andorra i específic en l’àmbit de les ciències econòmiques, empresarials, financeres o comptables o estar habilitat per exercir l’activitat d’auditoria de comptes en qualsevol país de la Unió Europea, i alhora acreditar sis anys d’experiència en auditoria de comptes i estats financers. Per la “via professional”, cal acreditar set anys d’experiència en auditoria de comptes anuals o estats financers amb un auditor legal o societat d’auditoria autoritzada al principat o a un país membre de la UE o que requereixi uns criteris formatius i d’experiència iguals o superiors i estar acreditat per exercir l’auditoria de comptes dins la UE. A més cal acreditar que s’han signat un mínim de deu informes d’auditoria de comptes o estats financers d’acord amb les normes internacionals per a entitats radicades a Andorra en els darrers cinc anys.

La divergència està en la “via no professional”, on el text després de les esmenes elimina la necessitat d’acreditar una experiència de tres anys amb un auditor o societat d’auditoria a Andorra en els darrers deu anys. Per a Naudi és important demanar aquesta experiència al Principat, que entén que “dona un plus de seguretat als economistes del país” i alhora “evita que hi pugui haver tot un plegat d’auditors estrangers a canibalitzar el sector”. Concòrdia, que va presentar l’esmena per eliminar l’exigència de l’experiència al país, argumentava que l’auditor havia de passar un examen de competència al país però “no considerem lògic demanar tres anys d’experiència en auditoria a Andorra si a Andorra no hi ha hagut un mercat d’auditoria legal”.

 

Seguint els consells del Col·legi d’Economistes

D’altra banda, el grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat una reserva d’esmena al text per eliminar la disposició final tercera, per la qual es modifica la llei de societat anònimes i de responsabilitat limitada de tal manera que menys empreses hauran de sotmetre’s a una auditoria. El text que es votarà dilluns vinent al Consell General proposa que s’hagin auditar els comptes d’una societat quan en dos exercicis consecutius la facturació anual superi els 10 milions o concorren com a mínim dues de les circumstàncies següents: el total de les partides de l’actiu superi els 3,6 milions d’euros, la xifra anual del negoci superi els 6 milions d’euros i el nombre de treballadors durant l’exercici sigui superior a cinquanta.

El Partit Socialdemòcrata, seguint els consells del Col·legi d’Economistes, fa la reserva d’esmena entenent que amb aquests llindars poques empreses s’auditaran i es considera pertinent mantenir els criteris de la Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada, que només difereixen amb la modificació que es vol fer amb el nombre de treballadors, que és a partir dels 25 que cal auditar.