Era una promesa electoral que es volia complir durant el primer any de mandat i si no hi ha cap daltabaix, dijous es farà realitat. L’equip de la majoria del Comú d’Encamp vol reduir la cessió econòmica obligatòria a la meitat per a aquelles promocions d’habitatges plurifamiliars destinats exclusivament al lloguer residencial permanent. Això faria que en aquests casos,  en comptes de pagar un 10%, que és el que preveu actualment el Pla d’Ordenació i Urbanisme de la parròquia (POUP), la cessió fos només del 5%.
“Tot i que Encamp no és la parròquia més afectada pel preu de l’habitatge, es detecta la necessitat d’incrementar el parc d’habitatges de lloguer”, va indicar la cònsol major, Laura Mas. En aquest sentit, des de la junta de govern s’ha treballat en una ordinació que permet instrumentalitzar un ajut del 50% per a la cessió econòmica que es liquidarà al mateix moment de satisfer l’import corresponent, de manera que s’aplica el descompte simultàniament. “Això farà que també es redueixi el cost de construcció dels edificis”, va destacar la cònsol. Igualment, l’ordinació preveu també els mecanismes per evitar canvis en el futur i que aquests habitatges siguin destinats a un altre ús, ja que els beneficiaris de l’ajut haurien de restituir l’import subvencionat incrementat amb els interessos corresponents. La proposta serà un dels punts que es votaran en consell de comú en la sessió prevista per dijous.
Mas considera que fer-ho ara “és un bon moment” perquè també pot ajudar a donar un impuls al sector malgrat els efectes econòmics de la crisi sanitària de la Covid-19. Tot i així, va apuntar que ja tenen la confirmació d’un projecte que s’acolliria a la proposta. La cònsol no en va poder donar més detalls perquè encara falta que els promotors entrin la llicència al Comú, un tràmit que també s’ha vist retardat per la pandèmia, però va assegurar que “estan molt interessats a fer l’edifici i seria 100% destinat a pisos de lloguer”. De fet, ja abans de la pandèmia havia apuntat que alguns propietaris s’havien interessat per la mesura i no descartaven, fins i tot, canviar els plans inicials i en comptes de fer pisos per vendre destinar-los al lloguer.

Altres mesures
La voluntat entre els membres de la majoria d’intentar aportar solucions a la problemàtica de l’habitatge no es queda aquí. La cònsol va explicar que un cop aprovada aquesta ordinació es donaran un temps de marge per valorar si la mesura ha sigut exitosa o no, però tot i així segueixen treballant en alternatives per si fos necessari aplicar-les. Una d’elles seria la construcció de pisos socials i la fórmula que s’utilitzaria seria una concessió. D’aquesta manera el Comú cediria el terreny on s’haurien de bastir els habitatges. “Es tracta d’un projecte per fer la construcció d’habitatges prefabricats d’alta qualitat, però això seria una segona opció. Ho estem treballant, però primer hem de veure si l’ordinació funciona”, va remarcar Mas, que va apuntar que si fos necessària, aquesta segona mesura no es duria a terme fins al 2021.