L’AREB informa que s’han obert 386 procediments judicials, 131 dels quals encara en curs

Els anys anteriors a la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA), que va tenir lloc el 2015 després de la nota de la FinCEN, cinc entitats de prestigi del panorama internacional, com ara Deustche Bank o JP Morgan, ja havien deixat de treballar amb el banc andorrà, segons ha revelat avui la presidenta de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Sílvia Cunill, en la seva compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost del Consell General.

En aquest temps, s’han cursat un total de 386 procediments judicials administratius, civils o penals, 131 dels quals encara estan oberts. En concret, 181 processos legals estan relacionats amb les decisions adoptades per l’AREB en el marc del procés de resolució i 205 accions judicials estan vinculades al funcionament previ a la intervenció de BPA. “Totes les decisions de l’AREB han estat dirimides per la justícia i la majoria han estat avalades per sentències en primera o segona instància”, ha afirmat Cunill.

En aquest sentit, destaquen dos procediments: l’acció social de responsabilitat, que es troba aturada, i la querella criminal, acceptada i que segueix el seu curs. En el primer cas, es pretén reclamar una reparació de danys per la mala gestió dels antics administradors, però està suspesa perquè, segons el tribunal, primer cal una resolució penal. En el segon cas, la querella es presenta per la comissió de dos delictes: activitat bancària il·legal i associació il·lícita per disposar d’una estructura per blanquejar capitals.

Des que es va aprovar la liquidació concursal de l’entitat el maig d’enguany, segons ha explicat Cunill, s’ha pogut constatar que “ja no hi ha risc sistèmic del sistema”, perquè “ara tenim el perímetre acotat”. En aquest sentit, ha revelat que el 96% dels clients han estat traspassats a Vallbanc o una altra entitat, mentre que només el 4% restant, amb el 15% total dels fons, no s’ha pogut verificar la licitud dels actius per part d’experts independents.

Després de l’explicació per part dels responsables de l’AREB, han intervingut els consellers generals dels diferents grups parlamentaris. Així, per part d’Andorra Endavant, Carine Montaner ha denunciat manca de transparència en els comptes de l’entitat. Per aquest motiu, ha demanat un canvi de llei amb l’objectiu de poder accedir als números. Per part de l’AREB, han puntualitzat que els comptes de l’agència són públics, però els de BPA no, en tractar-se d’una entitat privada, tot i que intervinguda.

Des de les files de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha demanat per l’encaix de la legislació vigent amb l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que s’està negociant. Cunill ha respost que ja s’ha adaptat el cabal comunitari producte de l’acord monetari i que, per tant, estan acostumats a transportar directives. A més, ha afegit que esperen que hi hagi un període transitori, de manera que tinguin temps d’adaptar-se a la nova realitat, si és que s’acaba signant l’acord.