El ministre de Finances, Jordi Cinca, va respondre ahir a les demandes de dimissió fetes per l’oposició després que el Tribunal de Corts hagi admès la querella criminal interposada en contra seu per apropiació indeguda i blanqueig durant la tasca professional que va dur a terme al Grup Orfund. Cinca no veu aquest fet com un motiu per marxar del Govern i remarca que només hauria de deixar el càrrec si el jutge prengués finalment la decisió d’iniciar un processament.

Cinca va remarcar, però, que ara per ara “no estem en aquest estadi” i va destacar que l’admissió a tràmit de la querella per part del jutge entra dins la normalitat ja que, segons l’article 39 del Codi de procediment penal, l’única cosa que ha de fer el jutge és verificar que compleix tots els requisits formals. El ministre de Finances va argumentar que “seria una feblesa absoluta que un càrrec públic dimitís perquè una persona ha presentat una demanda contra ell”, ja que això faria que les institucions i aquests càrrecs públics fossin molt vulnerables. 

Quant a les crítiques de l’oposició, que considera que el fet que el Tribunal de Corts hagi admès la demanda perjudica la imatge del Principat, Cinca va argumentar que “el que malmetria la imatge d’Andorra seria que el jutge conclogués que hi ha elements per fer un processament i iniciar un judici”, i va reiterar que la legislació andorrana és “molt garantista”, tant per a qui presenta una querella com per al querellat. El ministre de Finances es va mostrar “sorprès” de la insistència de l’oposició, tot i que va recordar que fa dos mesos ja considerava que hi havia motius suficients perquè dimitís. Des d’aleshores, va remarcar, “no hi ha cap element nou”.

Cinca també es va referir a les crítiques que des de Liberals d’Andorra i Socialdemocràcia i Progrés es van adreçar al comunicat emès per l’executiu en relació amb la querella en contra seu. Va assenyalar que “no és el Govern qui ha portat a l’esfera pública un tema de fa vint anys” i que “forma part de la meva vida professional passada, que no està vinculada en res a la meva acció pública i política”.

El ministre de Finances va remarcar que les manifestacions que es recullen en la querella són “falses i injurioses” i es va mostrar a l’espera de poder-ho explicar al jutge per poder posar fi a aquesta situació “absurda”. En aquest sentit, es va mostrar convençut que no serà processat i que la demanda s’acabarà arxivant. Amb tot, va exposar que encara que s’acabi tancant aquest capítol “ja s’ocuparà algú d’obrir-ne un altre” i va concloure que “no 
és això el que ens desestabilitzarà”. 

A l’últim, Cinca també va informar que al desembre ja va presentar una querella contra una publicació digital espanyola per defensar la seva imatge, honor i credibilitat, perquè considera que ha vulnerat els seus drets amb les informacions que ha donat relacionades amb aquest cas i el llibre que ha editat. La demanda ha estat presentada a Barcelona, on té la seu social el mitjà de comunicació en qüestió, i va adreçada al mateix mitjà, el seu director i l’autor del llibre. De fet, Cinca va exposar que qui s’ha querellat contra ell per l’activitat al Grup Orfund ha aportat la documentació que ha permès fer el llibre, ja que “llegint la querella llegeixes el llibre”.