Els ingressos per la importació  de tabac s’han reduït en els cinc primers mesos de l’any en curs, però el Govern confia que en els propers mesos hi hagi una recuperació i que, d’aquesta manera, a finals de l’exercici la recaptació sigui similar a la del 2013.  Així ho va indicar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, en la sessió que va celebrar el Consell General per aprovar l’increment de les taxes del tabac en una mitjana del 10%. El fet que es faci aquest augment impositiu ajudarà a fer pujar els ingressos, tot i que, com va voler deixar clar, la motivació de la mesura “en cap cas no és fiscal”, sinó “protegir el comerç i la indústria” relacionada amb aquest producte. I és que, segons va recordar el ministre –i tal com ha reiterat en diverses ocasions–, hi ha una excessiva dependència dels ingressos de l’Estat per aquest producte i no tindria sentit continuar per aquesta via.
Cinca va indicar que la pujada de les taxes del tabac, la cinquena de la legislatura, suposarà uns 15 milions d’euros extres per a les finances públiques si acaba sent bona la projecció basada en les dades del 2013. A més, el tabac continuarà sent “atractiu” per al comerç perquè es conserva, per exemple, un diferencial de preu amb Espanya del 30% en les cigarretes i del 40% en la picadura de tabac, tot i que en aquest cas l’increment impositiu és del 41,4%. La pujada obeeix, segons el ministre, a dues motivacions: per una banda, protegir “un sector molt important per al país”, com és el primari, que depèn en gran mesura del tabac i, per una altra, evitar que una excessiva diferència de preu amb els països veïns incentivi la creació de xarxes de contraban de tabac.
La pujada de les taxes del tabac es va aprovar per assentiment. El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, a part de defensar l’increment impositiu, es va referir també a la necessitat de començar a parlar “seriosament” sobre l’excessiva dependència dels ingressos de l’Estat del tabac, una qüestió que segons va dir s’hauria d’abordar de manera “urgent”. A més, va manifestar també que cal avançar en les converses amb la Unió Europea (UE) per augmentar les franquícies del tabac amb l’objectiu que el país sigui més competitiu en relació amb les zones veïnes.
Per la seva banda, la consellera socialdemòcrata Mariona González va parlar de la necessitat de mantenir el diferencial i d’avançar cap a la “transparència”, de manera que en una qüestió sensible com aquesta “no s’enviï cap senyal negatiu” a la UE. El president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, va indicar que caldrà estar atent a la davallada de les importacions de tabac que hi ha hagut en els últims mesos, tot i que va dir que els ingressos d’enguany “probablement” seran similars als del 2013.

Suport al text sobre l’intercanvi de dades fiscals

Els tres grups parlamentaris van donar suport al projecte de llei que modifica dos articles de la llei d’intercanvi d’informació fiscal amb sol·licitud prèvia. La modificació regula l’omissió de la notificació a la persona afectada en un procediment d’aquesta mena, que haurà de ser informada com a màxim al cap de sis mesos d’iniciada la investigació. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar que el canvi es faci ara perquè, segons va dir, “les exigències van evolucionant” i coincideix amb una nova avaluació de l’OCDE. El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va lamentar que la mesura no s’inclogués quan es va aprovar la llei el 2009 per l’oposició que va mostrar la banca.