“No deixarem caure el Comú de la Massana.” Així de contundent es va tornar a pronunciar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, quan se li va preguntar, durant l’acte de presentació de la liquidació de comptes del 2012, sobre la situació financera que està patint la corporació massanenca, que l’ha portat a estar molt per sobre del límit d’endeutament establert legalment.

En aquests moments l’endeutament del Comú sobrepassa el 200% dels ingressos, topall establert a la Llei de finances comunals.
El ministre de Finances i Funció Pública va indicar que  s’haurà de trobar la fórmula adient perquè el Comú de la Massana “se’n surti”, tot i que al mateix temps també va deixar clar que haurà de continuar fent esforços aplicant mesures d’ajustament i de rigor tal com, segons va dir Cinca, ha anat fent fins ara. La solució, però, per garantir la viabilitat del Comú i de l’estació d’esquí de la parròquia és encara una incògnita perquè, segons va dir, és un tema que s’està estudiant.
I és que, segons va explicar el ministre, si s’avaluen els comptes de la corporació traient els que corresponen a EMAP, l’empresa que gestiona l’estació d’esquí, “l’esforç ha estat extraordinari; és potser el comú que més esforç ha fet amb diferència”. A més, Cinca va dir que el Govern està obligat a garantir la continuïtat de les estacions d’esquí com a motors de l’economia del país que són.
El ministre ja es va pronunciar, durant la reunió que va tenir lloc dijous a la nit a la Massana, en favor de trobar una solució global que passi per una societat amb participació majoritària dels privats, ja que segons va afirmar aquest “és el camí que s’ha de seguir”. En aquest sentit, ahir va reiterar que a l’hora de trobar una sortida a aquesta qüestió s’haurà de tenir també en consideració l’estructura de capital de l’estació. Cinca va deixar clar que en tot cas una solució no passaria per modificar l’actual llindar màxim d’endeutament dels comuns.
El cònsol major de la Massana, David Baró, va deixar entreveure durant la reunió pública que del diàleg constant que hi ha hagut sobre aquest tema amb el Govern es podia deduir que hi hauria una moratòria per al Comú, però el ministre no va avançar ahir res respecte d’aquest punt.