Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió plenària de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern d’ahir a Soldeu.
Un moment de la reunió plenària de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern d’ahir a Soldeu.

Cita històrica, moment històric


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Un any més tard del previst, i en un format híbrid presencial i telemàtic, Soldeu va poder acollir ahir la reunió plenària de la 27a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, una cita “històrica perquè històric és també el moment que ens toca viure”, com va apuntar la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan.

Una cita, que va arrencar amb un minut de silenci en record a les víctimes de la pandèmia de la Covid-19, amb l’adopció de la Declaració d’Andorra, text en què els representants dels 22 països que conformen la comunitat iberoamericana posen de manifest “la necessitat d’implementar accions comunes per superar els efectes de la crisi sanitària global produïda per la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2”, objectiu pel qual volen “centrar els esforços cap a una recuperació inclusiva que ens permeti avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), aprofitant les eines que ofereix la innovació”.

Una innovació que, tal com va assegurar el cap de Govern en la intervenció que va obrir el plenari, “és ara més necessària que mai”, i en la qual també van coincidir bona part dels mandataris iberoamericans, que van incidir que la innovació no ha de ser únicament tecnològica, sinó a tots nivells, i que a més a més ha de ser multilateral. I és que, tal com va remarcar en la seva intervenció el president de la República Dominicana, Luis Abinader, els reptes als quals s’enfronta la regió iberoamericana “només es poden abordar des d’un multilateralisme renovat”.

I el repte més immediat és superar la pandèmia de la Covid-19 per al qual l’avanç de la vacunació és fonamental. Per això, els mandataris van reiterar la necessitat de garantir “l’accés universal i l’equitat en el repartiment de les vacunes”, uns vaccins aconseguits en tot just un any en el que és “un èxit del món científic” però que, per tal com s’estan distribuint, suposen també “un fracàs del món polític”, com va sentenciar el president de la República de Xile, Sebastián Piñeira.

Per això, i ho recull també la declaració aprovada, es va instar la comunitat internacional i també les grans indústries farmacèutiques a facilitar aquest accés universal a les vacunes i a fer-les arribar també als anomenats països de “renda mitjana”. Una de les opcions plantejades per aconseguir-ho va ser la de plantejar la supressió de les patents de les vacunes contra el coronavirus, fet que permetria també que molts països les poguessin produir.

A aquesta possibilitat es va sumar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que es va mostrar disposat a “obrir aquesta discussió” i també va aprofitar la seva intervenció per anunciar que durant aquest any Espanya farà arribar als països de l’Amèrica Llatina i del Carib fins a 7,5 milions de dosis del vaccí contra el coronavirus.

També va incidir en la necessitat de garantir l’accés universal a les vacunes i de “duplicar-ne la producció”, el secretari general de l’ONU, António Guterres, en un missatge telemàtic on va expressar la preocupació perquè “hi ha països pobres que no han rebut encara vacunes i altres que en tenen més que població que les necessita”.

El finançament per poder afrontar i consolidar la recuperació va ser també un dels eixos del plenari, on els mandataris iberoamericans van reclamar als organismes internacionals i a institucions com és el Fons Monetari Internacional més facilitats per accedir al finançament, incrementant per exemple la bossa de drets de girs, així com també de cara al retorn del deute i que no se’ls valori amb “els barems econòmics previs a la pandèmia”.

Els mandataris iberoamericans, que van lloar la “tasca” feta per Andorra per poder celebrar la Cimera “malgrat el context”, van refermar també el compromís i l’aposta pel “multilateralisme”, que consideren que és “l’eina més eficaç” per coordinar les accions dels diferents països, a la vegada que van evidenciar també el compromís de l’espai iberoamericà amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

De la Cimera, on es va acordar la incorporació d’ONU Dones com a observador consultiu, en va sortir també el compromís d’Andorra sobre la innovació pel desenvolupament sostenible així com 16 comunicats especials.

Una Cimera per abordar els problemes reals

“Els compromisos adoptats són la prova que els problemes reals de la gent i la recerca de solucions també han de formar part dels fòrums internacionals.” Així ho va assegurar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença posterior al plenari de la 27a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, on va fer un balanç “àmpliament satisfactori” d’una cita que “ha suposat un repte i a l’hora una oportunitat per al país, que mai havia acollit un fòrum internacional d’aquestes característiques”. Espot, que va tenir paraules d’agraïment envers la tasca de la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i tota la gent “que ha treballat durant dos anys” per poder fer la Cimera, es va mostrar molt satisfet amb els acords adoptats i amb les conclusions validades per unanimitat, tant pel que fa a l’accés a les vacunes, els mecanismes de finançament o l’aposta pel desenvolupament sostenible, entre d’altres.

Per la seva part, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, que en relació amb l’intercanvi de retrets entre els representants d’Equador i Colòmbia i el de Veneçuela va dir que la Cimera és un “espai de debat polític” i que per tant evidencia “les diferències polítiques”, va felicitar Espot per “la magnífica tasca feta per Andorra”, feina “reconeguda també per tots els països”.

Cita històrica
moment històric

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

enhorabona

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte