Diari digital d'Andorra Bondia

CiU diu que portarà la llei de vegueries al Consell de Garanties Estatutàries


Escrit per: 
Agències


Coincidint amb la darrera sessió de la ponència sobre la llei de vegueries, Convergència i Unió va anunciar ahir que demanarà el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre el text.

 
Segons va indicar el diputat de la federació nacionalista Lluís Corominas, l’Estatut diu que el nombre de vegueries ha de coincidir amb les delegacions de la Generalitat, cosa que no passarà perquè la llei només preveu de moment la creació de quatre vegueries, a l’espera de canvis normatius a Madrid.
I és que Corominas considera que el Govern “ha començat la casa per la teulada”, perquè primer hauria d’haver aprovat la llei de governs locals i de finançament local i també haver aconseguit les modificacions de lleis orgàniques d’àmbit estatal com la de règim electoral general (Loreg).

L’article 90 de l’Estatut estableix que “la vegueria també és la divisió territorial adoptada per la Generalitat per a l’organització territorial dels seus servies”. Segons el diputat de CiU, es tracta d’un problema “estructural” de la llei, perquè cal la modificació de lleis estatals per introduir de cop set vegueries, i la Generalitat tampoc no pot reduir de set a quatre les seves delegacions.

La solució hauria estat, segons va continuar Corominas, aprovar primer la llei de governs locals i la de finançament local i, paral·lelament, aconseguir la modificació de les normatives estatals necessàries per poder introduir set vegueries amb el seu consell corresponent.
Així mateix, la federació considera que altres articles també vulneren l’Estatut, “perquè s’ha volgut fer una llei molt ràpida i sense tenir un paraigua, com és la llei de governs locals, que garantís que la llei tirés endavant”.

En aquest sentit, Corominas va recordar que Convergència i Unió ja va dir des del primer moment que ara no tocava fer la llei, i ja voluntàriament hi va presentar poques esmenes perquè opinava que “és tota la llei la que s’ha de fer enrere”.
Després que el Consell de Garanties Estatutàries considerés antiestatutari el decret que va servir per nomenar el nou president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Corominas va demanar al Govern català que no faci com amb la corporació i faci cas del que digui el Consell de Garanties si és que dóna la raó a CiU. “Estem parlant de l’organització del país; no és un càrrec unipersonal com l’altra vegada”, va subratllar.

El diputat va apuntar que aquesta llei tindrà molta repercussió en el territori, econòmica i social, i va reclamar al Govern que pensi si “aquestes presses per tramitar una llei que ara no vol ningú són bones per al país en aquest moment”.
En coherència amb l’esmena a la totalitat que ja va presentar CiU, la federació votarà en contra de la llei quan arribi al ple del Parlament, perquè “per moltes esmenes que es faci no s’ha fet el que calia”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte