Diari digital d'Andorra Bondia

CiU vol un informe sobre els danys del buidatge de Tavascan


Escrit per: 
Agències


Agustí López, diputat de Convergència i Unió (CiU) i alcalde de Sort, ha entrat al registre del Parlament una proposta de resolució i diverses preguntes escrites per “avaluar el greu impacte ambiental causat als ecosistemes fluvials dels rius Noguera de Cardós i Noguera Pallaresa pel buidatge de la presa de Tavascan (Pallars Sobirà), fet el 14 d’octubre per l’empresa Fecsa-Endesa”.

López reclama en la proposta de resolució “elaborar, abans de tres mesos, un informe complet dels danys causats a les poblacions piscícoles i a la biodiversitat als trams dels rius Noguera de Cardós i Noguera Pallaresa afectats pel desembassament de Tavascan, junt amb una anàlisi dels fets i de les millores i de les mesures correctores que cal adoptar per minorar els danys”.
Aquest informe l’hauria de realitzar el departament de Medi Ambient i Habitatge, per  presentar-lo als ajuntaments de Lladorre, la vall de Cardós, Llavorsí, Rialp i Sort, i a les Societats de Pescadors Tírvia-Cardós, al Conveni Pallaresa i a la Federació Catalana de Pesca.
Pel que fa a les preguntes presentades, López demana concretament “quins criteris aplica el departament de Medi Ambient i Habitatge pel que fa a la periodicitat dels desembassaments de masses d’aigua estancades per generar energia a Catalunya” i sobre “quins són exactament els informes preceptius que cal incorporar a l’expedient administratiu que permet al departament de Medi Ambient i Habitatge autoritzar a l’empresa generadora d’energia hidroelèctrica fer qualsevol desembassament”.
Cal recordar que el 14 d’octubre l’empresa Fecsa-Endesa va iniciar el buidatge de l’embassament de Tavascan, al municipi de Lladorre, amb l’objectiu de facilitar les obres de manteniment i reparació de la galeria de pressió de la central hidràulica de Llavorsí i de la seva presa.
Els dies previs a l’esmentat desembassament, la Societat de Pescadors de Tírvia-Cardós i els ajuntaments de Lladorre i de la vall de Cardós van expressar públicament la seva extrema preocupació pels estralls que aquest buidatge podia ocasionar a la població de truites i als ecosistemes fluvials d’un dels rius més ben conservats de Catalunya.
Tal com ha explicat López, “diverses fotografies i pel·lícules gravades per videoafeccionats permeten constatar que l’obertura de comportes ha alliberat moltes tones de fang, que han causat la mort a centenars de peixos i han dipositat paquets de fang d’una potència superior a mig metre de gruix en alguns trams del riu Noguera de Cardós”. El que agreuja les conseqüències d’aquests fets és l’època en què han tingut lloc, que coincideix amb el començament de la fressa de la truita.
En aquest sentit, la Societat de Pesca Continental AEMSRius amb Vida ha denunciat a la fiscalia el desembassament de Tavascan com un possible delicte ecològic, i la Federació Catalana de Pesca ha anunciat que es pot personar a aquesta denúncia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte