Diari digital d'Andorra Bondia
Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, avui, dirigint-se cap a la tercera planta de l’edifici administratiu de Govern per entregar la carta.
Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, avui, dirigint-se cap a la tercera planta de l’edifici administratiu de Govern per entregar la carta.

Clam pel tercer pagador


Escrit per: 
M. P. / M. S. / Foto: Facundo Santana

Les dues representants dels assalariats a la CASS, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, la plataforma de sindicats que agrupa 11 organitzacions i el grup parlamentari socialdemòcrata han coincidit avui a reclamar una vegada més la generalització del règim del tercer pagador, complint, així, el mandat aprovat al Consell General aquest estiu. Des del PS, a més, han responsabilitzat directament el cap de Govern, Xavier Espot, de “bloquejar” el procés.

D’una banda, Caubet i Martínez Vecina, acompanyades de Gabriel Ubach (USdA) i Lluís Anguita (Sipaag) han entregat al matí una carta al cap de Govern reclamant que “d’una vegada per totes s’implementi el tercer pagador a tota la població i a totes les prestacions”, ja que han transcorregut quatre mesos des de l’aprovació de l’encomana del Consell General, que justament donava un termini de dos mesos, però fins ara “només s’ha fet als majors de 65 anys i amb moltes limitacions”. Tal com exposen en la carta, es vol que l’usuari que segueix la via preferent no hagi d’avançar la totalitat dels diners per a les visites i proves mèdiques, els tractaments o la compra de medicaments amb recepta, de manera que hagi de pagar només el 25% o el 10% corresponent de l’import total.

Les representants dels assalariats han explicat que “ens han arribat molts casos d’assalariats que no poden anar al metge o pagar unes proves mèdiques i pensem que això no es pot tolerar més”, de fet, ho veuen una situació “inadmissible en un país com el nostre, i a més, és contrari al dret a la salut establert a la Constitució”. “Tothom té dret a la salut i ara mateix es posa en perill la salut de moltes persones que no acudeixen al metge ni es fan les intervencions ni proves que s’haurien de fer”, ha exposat Caubet.

De la mateixa manera han negat que generalitzar aquest règim suposi un increment de la despesa pública. “La CASS diu que no hi ha cap problema i nosaltres pensem exactament el mateix. Al contrari, el fet de no anar al metge quan hi ha un problema de salut i que aquest problema s’agreugi sí que pot incrementar la depesa pública”, ha manifestat Caubet.

Responsabilitat d’Espot
Poca estona després de la visita a Govern de les representants dels assalariats a la CASS, ha estat el torn dels consellers generals socialdemòcrates, que s'han manifestat en línies molt similars. “És important que els ciutadans sàpiguen, amb nom i cognoms, qui està negant l’accés a la salut a part de la població”, i aquest “no és altre que el cap de Govern, Xavier Espot Zamora”. Així de contundent s'ha mostrat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha acusat directament el líder de l’executiu de ser qui “bloqueja” i qui “fa tots els passos” per evitar la generalització del règim de tercer pagador.

López, que ha recordat que l’1 de juliol passat el Consell General va aprovar, amb el suport dels 28 parlamentaris, l’ampliació del règim de tercer pagador a les proves diagnòstiques, radiològiques, productes farmacèutics i visites de metges especialistes, ha denunciat novament l’incompliment de la resolució de la cambra parlamentària, que donava un termini de dos mesos al Govern per desplegar el tercer pagador, i ha defensat que davant la situació inflacionista i l’increment del cost de la vida dels darrers mesos aquest règim “és avui més necessari que mai”, ja que cada cop són més les persones que no es poden permetre avançar els diners de les proves mèdiques i tractaments i que “no es tracten la seva salut com caldria”.

En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata, que ha recordat que fins i tot la pròpia Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) “és favorable” al desplegament d’aquest règim i compta amb els mitjans informàtics necessaris per fer-ho així com que també el reclamen els mateixos professionals de la salut, ha instat Espot a “donar explicacions públiques del perquè s’oposa a aquest desplegament” i a contribuir que el sistema de salut “no sigui universal”, ja que “cada vegada deixa més gent a fora”. I és que amb el no compliment de la resolució del Consell General, López considera que s’està “alterant l’ordre constitucional”.

Per la seva part, el també parlamentari socialdemòcrata Jordi Font, que ha lamentat que no es respecti els acords del Consell General i que tot i ser “un règim parlamentari, sembla que estem en un règim presidencialista”, ha incidit que a més a més des de l’executiu i el mateix cap de Govern, fet que va considerar “greu”, es pretén “justificar amb mentides i falsedats” l’incompliment de la resolució parlamentària. Així, ha explicat que se’ls diu que hi haurà un encariment de costos quan “això no és cert i mai ens ho han demostrat”, i ha argumentat precisament el contrari assegurant que hi podria haver un estalvi en la substitució de tots els reemborsaments que es fan als cotitzants per una factura per farmàcia o prestador de servei.

tercer pagador

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte