Diari digital d'Andorra Bondia
Els alcaldes pirinencs davant del Palau de la Generalitat, aquest migdia.
Els alcaldes pirinencs davant del Palau de la Generalitat, aquest migdia.

Clam pirinenc (desoït)


Escrit per: 
A. D. / Agències / Foto: Agències

El canvi de confinament municipal a comarcal es farà quan “sigui possible”, en funció del que diguin “les autoritats sanitàries”. D’aquesta manera ha respost públicament la consellera de Presidència i portaveu del govern de la Generalitat als alcaldes del Pallars Sobirà, que avui s'han presentat al Palau de la Generalitat per demanar aquest canvi de confinament pel perjudici que asseguren que comporta per a l’economia comarcal. Budó ha explicat en roda de premsa que aquesta petició s’avaluarà, però es farà en funció de l’evolució de la pandèmia i serà el Procicat qui marqui si s’han de “flexibilitzar, mantenir o reforçar” les mesures de confinament.

Els quinze batlles pirinencs han estat rebuts pel vicepresident del govern en funcions de president, Pere Aragonès, i el conseller de Territori, Damià Calvet, tot i no tenir cita concretada. Han plantejat la reivindicació que les comarques amb poca població, com seria el cas del Pallars Sobirà, amb uns 7.000 habitants, puguin gaudir d’un confinament comarcal. El president del Consell Comarcal, Carles Isus, reconeixia que aquesta reclamació serà més difícil d’aconseguir i confia en modificacions puntuals que afavoreixin la mobilitat comarcal.

“Demanem, ha exposat Isus, que dins de les resolucions hi hagi unes facilitats perquè si la mobilitat comarcal no és al cent per cent, hi hagi unes modificacions puntuals.” Tot i que, ha admès, “ho veiem difícil”. 

Els alcaldes pirinencs i la síndica d’Aran compten amb suport d’entitats i institucions diverses, els últims a manifestar-se, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, destaca, en un comunicat de premsa, que les actuals limitacions de mobilitat de caràcter municipal a les Terres de Lleida i al Pirineu de Lleida “no tenen en compte la realitat i les singularitats dels territoris rurals i de muntanya de la nostra demarcació, fet que perjudica greument l’activitat econòmica i ofega alhora la sostenibilitat de l’actual temporada d’esquí”. 

Arguments
Qui també ha ajudat en diverses ocasions a vehicular les demandes dels petits municipis pirinencs és la delegada del Govern de la Generalitat al Pirineu, Rosa Amorós. Les resolucions del Procicat s’han de complir, recorda, però deixa entreveure potser una petita escletxa perquè en les pròximes reunions de l’òrgan que gestiona les mesures “a veure si hi ha alguna modificació”. Els arguments? La baixíssima densitat de població del territori pirinenc i les dades epidemiològiques: “Al Pirineu estem força bé en relació, per exemple, a l’àrea metropolitana” de Barcelona. Tot i així, admet que hi ha unes dades que mostren una tendència a l’alça: 21 ingressats a les UCIs dimarts davant els 18 de dilluns o els 442 alumnes confinats respecte dels 196 també de dilluns. 

Cert que els habitants d’aquests municipis es poden desplaçar fora d’ells per a serveis essencials, des de comprar aliments fins a anar al metge o a treballar. Aleshores? “Es demana d’una banda la tranquil·litat que es puguin moure, per exemple, per comprar roba: potser no sembla essencial, però a l’àrea metropolitana tenen botigues a tocar de casa i no aquí”. És una mena de greuge comparatiu, doncs, en relació amb els diferents serveis de cada territori. 

D’altra banda, prossegueix Amorós, hi ha la qüestió de les pistes d’esquí, “que ho tenen molt complicat si només poden obrir per a persones del municipi”. Deixant de banda que a la comarca del Pallars Jussà no n’hi ha cap, és l’única comarca pirinenca sense estació. 

El compromís que sí que han arrencat els alcaldes és el de mantenir obert l’heliport de Tírvia. Una decisió que amaina una mica la sensació de “menysteniment”, segons ha declarat Isus, després de la decisió de traslladar a l’aeroport Andorra-La Seu la base permanent del Grup d’Actuacions Especials (GRAE). 

Clam pirinenc (desoït)

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte