“Malgrat que evidentment tenim unes realitats molt diferents, els Petits Estats compartim uns valors comuns i ens podem ajudar.”  Així ho ha assegurat avui el cap de Govern, Xavier Espot, després de la cimera de caps d’Estat i de Govern dels Petits Estats d’Europa, una trobada ideada per “parlar de coses que vagin més enllà de l’àmbit esportiu” i per abordar la col·laboració entre els Petits Estats europeus i el rol que poden desenvolupar en els diferents organismes multilaterals on coincideixen.

En aquest sentit, i fent referència a unes manifestacions del príncep Albert de Mònaco, Espot ha destacat que “nosaltres no tenim interessos ocults i des d’aquests punts de vista podem ser molt útils en els fòrums multilaterals per fer funcions de mediació, arbitratge, acostar posicions entre països i ajudar-nos entre nosaltres”, i ha posat d’exemple l’ajuda prestada per Andorra a Liechtenstein quan va accedir al Fons Monetari Internacional (FMI).

Així, Espot ha incidit en la importància de trobades com les d’avui per tal que els mandataris dels Petits Països es puguin veure d’una “manera més institucionalitzada i més periòdica”, que permeti “portar un missatge comú i fer pesar la nostra veu en un escenari global”, i més en un moment geopolític tan “complex” com l’actual. Per això, Espot ha celebrat que de cara als pròxims Jocs dels Petits Estats d’Europa, que acollirà Mònaco, el príncep Albert ja hagués anunciat la “voluntat de donar continuïtat a aquesta iniciativa de fer una trobada de caps d’Estat i de Govern”, ja que “és important que no sigui un fet puntual,  sinó que tingui continuïtat en el temps”.

De la reunió n'ha sortit una declaració conjunta en què els representants dels diferents països comparteixen una visió comuna en relació amb la necessitat de reforçar la governança multilateral, la defensa del dret internacional, la promoció dels drets humans i l’adopció de mesures conjuntes per fer front als reptes econòmics, socials, climàtics i tecnològics globals. Una declaració “prou ambiciosa per ser una primera reunió”, com ha remarcat Espot, i on també s’apunta la importància de preservar el comerç obert i l’Estat de dret, enfortir la diversificació de les relacions econòmiques i abordar els reptes globals en fòrums multilaterals amb una veu coordinada dels petits estats.

Així mateix, els mandataris han coincidit a considerar la Unió Europea com un soci estratègic per impulsar el creixement sostenible i la innovació, i han reiterat la rellevància del Consell d’Europa com a espai per compartir valors democràtics, els drets humans i l’Estat de dret. També s'han mostrat satisfets per la creació de la Comunitat Política Europea i han expressat la voluntat d’explorar formes d’aprofundir les relacions entre els seus membres.

A la vegada, han acordat intensificar la coordinació entre els seus països dins de les organitzacions internacionals, així com impulsar els vincles bilaterals i promoure l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, i, tenint en compte les “tensions actuals”, han reiterat el compromís ferm amb la pau, el diàleg i el respecte del dret internacional, posant de manifest el seu suport al Govern i al poble d’Ucraïna així com a totes les iniciatives diplomàtiques dirigides a assolir una resolució del conflicte i també una pau justa i duradora.

San Marino confia que l’acord d’associació es validi al juny

San Marino té “plena confiança” que el Consell de la Unió Europea acabarà validant el text de l’acord d’associació així com el seu caràcter jurídic durant la presidència polonesa, és a dir durant aquest pròxim mes de juny. Així ho ha manifestat el ministre d’Afers Exteriors sanmarinès, Luca Beccari, després de la cimera de caps d’Estat i de Govern dels Petits Estats d’Europa, on ha remarcat la importància que tant San Marino com Andorra puguin comptar amb “una agenda dels següents passos a seguir”.

Beccari s'ha mostrat també molt optimista en la resolució de les tres qüestions que hi ha pendents en relació amb l’acord d’associació, com són una millor explicació de les funcions de les autoritats supervisores del sistema financer, els requeriments que li fa Itàlia precisament quan a supervisió bancària i financera i la definició de la naturalesa jurídica de l’acord, un tema que a San Marino no li preocupa en excés, ja que “no hi ha cap diferència quant a eficiència”, si bé preferirien que fos un acord “only Euro”.

Pel que fa a les peticions italianes, el ministre d’Afers Exteriors de San Marino, que s'ha mostrat convençut que no hi haurà cap canvi en les disposicions de l’acord, ha explicat que la solució passa per afegir una addenda a l’acord refermant el “compromís polític” de “millorar la cooperació en la supervisió bancària i financera amb Itàlia”, opció que Itàlia veuria bé.