Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú de la capital paga salaris que són contraris al principi de legalitat que ha de regir l’actuació de l’administració pública.
El Comú de la capital paga salaris que són contraris al principi de legalitat que ha de regir l’actuació de l’administració pública.

Complements salarials fora de llei i prestacions sense aportació prèvia


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

El Comú d’Andorra la Vella paga complements salarials a alguns dels seus treballadors que no estan regulats per cap normativa i són contraris al principi de legalitat que ha de regir l’actuació de l’administració pública, a la vegada que satisfà complements de prestacions passives sense que hi hagi hagut cap aportació prèvia dels beneficiaris d’aquesta.

Si més no així ho posa de manifest l’informe del Tribunal de Comptes relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l’exercici 2021 que l’organisme ha tramès al Consell General, on s’explica que la corporació parroquial ha satisfet uns complements salarials motivats per les reubicacions de llocs de treball, als quals, tal com marca la graella, els correspondria una retribució menor, amb la finalitat de mantenir-los el nivell retributiu. Malgrat aquesta voluntat que els treballadors no perdin el nivell retributiu, des de l’òrgan fiscalitzador es deixa clar que aquest complement, conegut com “absorbible”, no disposa de cap regulació normativa per ser aplicable en aquests casos, de manera que aquesta pràctica “és contrària al regulat a l’article 60 de l’Ordinació de la funció pública del Comú”, així com al principi de legalitat que ha de regir l’actuació de l’administració pública.

A la vegada, en l’informe es constata que el Comú de la capital complementa el 100% del salari d’aquells treballadors i treballadores que es troben de baixa per incapacitat laboral, ja sigui per accident o per malaltia laboral, sense que el treballador financi part d’aquesta cobertura. I s’adverteix que aquesta pràctica és contrària a les disposicions de l’Ordinació de la funció pública del mateix Comú.

A més, el Tribunal de Comptes incideix també en el fet que fins a 13 treballadors de l’administració comunal, que es van incorporar amb anterioritat al primer d’abril del 1990, perceben el 100% del salari en cas de baixa, independentment del motiu d’aquesta, sense cap finançament per part del treballador, un fet que, com l’anterior, contravé també l’Ordinació del Comú, que en l’exercici fiscalitzat va abonar per aquest concepte fins a 17.171 euros.

D’altra banda, en l’informe, on s’apunta que el Tribunal de Comptes no ha rebut les auditories a la conclusió del mandat polític 2016-2019 i que no s’ha respectat així les disposicions de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, es posen de manifest també irregularitats pel que fa a la contractactació pública. Així, s’explica que els contractes d’assegurances que disposa la corporació es prorroguen tàcitament any a any, sense que consti que hi hagi cap procediment que respecti els principis de publicitat i concurrència que han de regir la contractació pública i superant els terminis màxims pels quals poden ser contractats.

Així mateix, s’adverteix que el Comú té implantat, regulat en la seva pròpia Ordinació, un procediment pel qual els contractes d’import inferior a 30.000 euros s’adjudiquen de forma directa prèvia consulta de preus a diferents empreses, un procediment que no respecta les limitacions establertes a la Llei de contractació pública. I és que pel que fa als contractes de subministraments i als contractes de serveis, aquesta limita la contractació directa als subministraments menors a imports inferiors a 7.500 euros, mentre que fixa un topall de 12.000 euros en el cas de la contractació directa de serveis i assistències tècniques.

Aportació extraordinària per equilibrar Jovial

Entre la documentació lliurada pel Comú d’Andorra la Vella al Tribunal de Comptes s’hi troba també l’informe d’auditoria sobre els estats financers de Jovial SLU així com el compte de pèrdues i guanys de la societat, de la qual la corporació parroquial n’és titular al 100%.

De la fiscalització complementària per part del Tribunal de Comptes no se’n desprèn cap observació que pugui modificar el resultat de l’auditoria presentada, però sí que l’òrgan fiscalitzador remarca que la societat Joves i Vivenda Alternativa, SLU presentava a 31 de desembre del 2021 un patrimoni negatiu de 39.866 euros conseqüència de les pèrdues acumulades. I s’apunta que el gener del 2022 el Comú d’Andorra la Vella va fer una aportació de capital a la societat per tal de restablir la seva situació patrimonial.

complements salarials
fora llei
prestacions
Tribunal de Comptes
Comú d'Andorra la Vella

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Xorprexa!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte