Diari digital d'Andorra Bondia
La zona fronterera amb Espanya i les instal·lacions de la duana.
La zona fronterera amb Espanya i les instal·lacions de la duana.

Compromís del Govern perquè tots els duaners duguin arma de foc


Escrit per: 
M.S.C. / M.P. / Foto: BonDia

El Govern preveu que tots els duaners portin arma de foc. Ho va confirmar el ministre de Finances, Eric Jover, als membres del cos en una reunió mantinguda després de les eleccions generals. Tot i que el procés perquè això esdevingui una realitat encara no ha començat, els funcionaris de duana tenen coneixement que hi ha una partida al pressupost d’aquest any per donar compliment a aquest compromís que va prendre Demòcrates durant la campanya electoral. 

Les fonts consultades van exposar que la implementació de la mesura requerirà un cert temps, ja que cal que tots els duaners passin les proves psicotècniques corresponents i que facin formacions, una tasca que no s’ha començat a fer encara. També caldrà la publicació d’un concurs per adquirir les pistoles i determinar un espai on guardar-les. Actualment, només els agents de duana del grup de frau porten pistola, tenint en compte que estan desplegats per la muntanya per controlar el contraban. Aquest servei està format per unes cinc persones, mentre que al cos hi ha un total de 75 duaners. La intenció ara és que tots els agents portin una arma.
Aquesta era una reivindicació del col·lectiu (fa uns dos anys que la van traslladar a l’executiu), que recorda que el Codi de duana ja preveu que els agents portin una pistola. Els duaners reivindiquen la utilització d’una arma de foc per seguretat, tenint en compte que són un cos especial que es troba desplegat a les fronteres les 24 hores del dia. Així, sempre han posat en relleu que les duanes dels països veïns van armades. És per això que el compromís contret pel ministre de Finances satisfà els membres del col·lectiu. 
Aquesta reivindicació, juntament amb la necessitat d’ampliar la plantilla i la millora del sistema informàtic, s’arrossegava des de feia temps. Els duaners consideren que de mica en mica aquestes situacions es van resolent. En aquest cas es troba la manca de personal. La publicació d’un edicte per cobrir tretze places del cos satisfà els agents, tot i que es tracta d’una xifra força justa. A més, els pròxims deu anys es jubilarà un nombre significatiu de duaners (unes quinze persones) i per tant, caldrà tornar a preveure la seva cobertura. Cal tenir present que des del 2008 fins a l’any passat no va entrar cap agent de duana, tot i les baixes que es van produir al cos.

Compromis
Govern
duaners
arma de foc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte