“Anunciem l’entrada a tràmit parlamentari d’una proposició de llei de moratòria sobre la nova planificació urbanística”, ha manifestat el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, en la seva intervenció inicial al debat d’orientació política. Una moratòria que es preveu pels plans parcials, la concessió de noves llicències d’urbanització i les edificacions plurifamiliars fora de nucli urbà, ha detallat, i per “un any de durada màxima i vinculada a la modificació de la llei del sòl”.

Segons Escalé, la proposta que té per objectiu “evitar les suspensions parcials i les reflexions paral·leles” que s’estan fent als comuns mentre el Consell General es treballa la modificació de la llei. “Hem d’evitar la inseguretat jurídica de massa reformes descompassades sobre els plans d’urbanisme”, reblava, tot defensant una actuació coordinada sobre “problemes que poc entenen de les fronteres administratives entre parròquies.

L’anunci de la proposta de moratòria l’ha fet després d’insistir que és “imprescindible” la revisió profunda de la llei del sòl. Una revisió que ha de servir per seqüenciar el creixement urbanístic, que introdueixi el criteri de temporalitat en el desenvolupament, estableixi límits “quantitatius i de racionalitat en l’ús dels recursos”, i que revisi “a l’alça” els percentatges de cessió obligatòria per “alliberar més espais urbans”, entre d’altres qüestions.

I tot això ho ha dit després de descriure un paisatge que es podria qualificar de catastròfic de construccions que “esborren boscos, rierols, molleres i penyes” i que estan destinades “en la seva àmplia majoria a persones que no resideixen al nostre país”. “No hem vist deteriorar la qualitat de vida dels veïns d’aquestes zones per resoldre la greu problemàtica de l’habitatge o per crear equipaments d’ús col·lectiu”, ha lamentat Escalé, afirmant que “ens hem empobrit per permetre el marge de benefici més elevat d’alguns propietaris”. I per simbolitzar aquesta “col·lecció de tragèdies urbanístiques” Concòrdia ha ofert “recordatoris” tant a consellers generals com periodistes en forma de pedres del Lloser d’Encamp i trossos de branquetes d’arbres de Pal. “Aquests bocins d’Andorra són un recordatori del mal que hem fet i que estem fent al territori”, ha sentenciat. Aquí ha reivindicat tres mesures per frenar el creixement urbanístic. Una “suspensió valenta de nous projectes”, la “posada en comú dels estudis de capacitat de càrrega” i la moratòria urbanística ja explicada.

A nivell social, Escalé ha defensat que “l’ascensor s’ha espatllat”. Hi ha llars que “sofreixen”, ha manifestat el líder de Concòrdia tot recordant que els salaris més habituals al país són d’entre 1.600 i 1.700 euros. “Mentre s’estanquen sous i oportunitats, creix la cultura de l’ostentació”, ha reblat abans d’assenyalar que “hem de decidir en quin país volem viure”, si llançar la pregunta de si “amb més ciment, amb residents i amb més turistes, o desitgem viure potser més modestament, però també de forma més harmoniosa i equitativa?”.

Per altra banda, Concòrdia ha reiterat les crítiques pel fet d’haver anunciat la llei de creixement sostenible i pel dret a l’habitatge, i encara no haver-la concretat, fet que “empitjora les crisis a les quals vol donar resposta”. “On és la llei òmnibus? És un projecte de llei amb superpoders, perquè és invisible. Potser es van confondre amb la terminologia i no és una llei òmnibus, sinó una llei ovni”, ha bromejat.

 

 

-Seguirà ampliació-