“Viure a Andorra no pot convertir-se en un luxe i la pròrroga dels contractes de lloguer ha de permetre que aquelles persones més desprotegides econòmicament puguin seguir vivint a Andorra.” Així ho ha assegurat avui el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, en la presentació de la proposició de llei de modificació de la Llei de mesures de protecció en matèria d’habitatge, un text amb el qual la formació pretén que la pròrroga dels contractes de lloguer vigent per aquest any sigui també vigent, i amb les mateixes condicions, per al 2024.
En aquest sentit, Escalé, que ha lamentat que des del Govern es vulgui fer una descongelació parcial en “el pitjor moment”, tal com va posar de manifest el darrer informe del raonador i ha criticat l’executiu per fer anuncis sense concretar, fet que genera “inseguretat i desprotecció”, ha plantejat la possibilitat que es pugui incrementar l’IPC als contractes d’acord amb l’IPC que s’hagi aplicat al salari del llogater, així com que es mantingui l’opció de resoldre el contracte sempre que l’habitatge es destini per a ús propi o per a un familiar directe de fins a segon grau de consanguinitat.
A la vegada, el conseller general de Concòrdia ha avançat que en la proposició de llei s’inclourà també un major control en aquests casos que el propietari vulgui recuperar el pis, ja que “amb la declaració jurada no n’hi ha prou”. En aquesta línia, Escalé, que ha insistit en la necessitat de “ser més estricte” per tal d’evitar que “amb aquesta excusa propietaris i immobiliàries facin nous lloguers a preus més alts”, ha plantejat la possibilitat de “demanar el següent contracte”.
De la mateixa manera que es va fer amb la proposició de llei de modificació de la inversió estrangera, Concòrdia no entrarà de forma immediata la proposició de llei a tràmit parlamentari, sinó que la posarà a disposició de la ciutadania a la seva pàgina web per tal que qui ho desitgi pugui fer-hi aportacions, a la vegada que es farà arribar a la resta de formacions polítiques per buscar el màxim consens possible.
Amb tot, i en espera que des del Govern es pugui entrar també el projecte de llei que va anunciar la titular de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Escalé ha advertit que la presentació del text serà “més qüestió de dies que no pas de setmanes”. I és que des de la formació es vol agilitzar el màxim possible el debat perquè no es vol que passi com l’any passat amb la presentació, a darrera hora, de la llei de mesures urgents i que el llogater “no hagi d’esperar a 22 de desembre per saber si li congelen o no el lloguer i si pot seguir vivint al mateix immoble”.
Quant al futur text del Govern, Escalé, que ha remarcat que “es necessita un debat real i per fer-lo no s’ha de passar la llei per la via d’urgència”, ha deixat clar que “si inclou la descongelació de part dels contractes, Concòrdia s’hi oposarà”.
La formació vol “celeritat” i “fets” en la qüestió de l’avortament
Assegurant “no tenir constància” que hi hagi converses amb el Vaticà o que la comissió creada la legislatura passada per abordar la qüestió continuï els seus treballs, Concòrdia ha posat damunt la taula una proposició de llei per modificar el Codi Penal i despenalitzar l’avortament, un text que “ens permeti tenir un punt de partida per al debat”, tal com ha apuntat la presidenta suplent del grup parlamentari de la formació, Núria Segués.
I és que “ja fa anys que es parla d’aquesta qüestió i és hora d’anar concretant”, ha defensat la consellera general, per a qui, i en base a informes jurídics, la proposta “és compatible amb la Constitució”, a la vegada que no li “consta que despenalitzar sigui motiu de renúncia del copríncep episcopal”. En aquest sentit, Segués, que ha admès que en aquesta qüestió “cal ser cautelosos i prudents” si bé “també cal un compromís real”, ha deixat molt clar que “s’està parlant de despenalitzar i no de legalitzar, que són dos conceptes “diferents”.
La parlamentària, que ha refermat la voluntat de la formació de fer un pas endavant pels drets de les dones “i fer desaparèixer l’estigmatització i la pena d’arrest d’aquelles dones que decideixin lliurement sobre el seu cos”, ha explicat que la idea no és entrar la proposició de llei a tràmit parlamentari a curt termini, sinó posar-la a disposició de la resta de formacions per tal d’“iniciar un diàleg i buscar que la proposta tingui el major consens perquè un consens ampli és un consens estable”.
Amb tot, sí que ha demanat al Govern i a la resta de formacions favorables a la despenalització que “hi hagi certa celeritat” sobre aquesta qüestió, ja que “és una reivindicació social”, estem ja en ple “segle XXI i vivim en una societat democràtica” i perquè és un debat que “s’ha ajornat ja durant moltes legislatures”.
Tal com ja s’havia anunciat, el text treballat per Concòrdia preveu dos “canvis fonamentals” en el Codi Penal. D’una banda, eximir de qualsevol tipus de responsabilitat els professionals sanitaris que facin l’acompanyament a la dona que decideixi lliurament interrompre el seu embaràs, i, de l’altra, a la pròpia dona sempre que l’avortament es faci fora del país. Així, en la proposta es preveu que, a petició pròpia, la dona pugui interrompre l’embaràs lliurament durant les primeres 14 setmanes o fins a les 22, en el cas que l’embaràs hagi estat conseqüència d’un delicte sexual. A la vegada, i en aquests casos sense termini temporal, Concòrdia aposta també perquè la dona no tingui responsabilitats penals en aquells avortaments arran de malformacions o inviabilitat del fetus o quan hi hagi risc per a la vida de la mare.
Així mateix, Segués va defensar que l’avortament fora del país hauria d’estar inclòs dins la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), un aspecte que “no hauria de ser massa complicat,a ja que només es tracta de codificar-ho”.