Concòrdia tem un “empitjorament” de la problemàtica de l’habitatge i de la “construcció desmesurada” com a conseqüència de l’efecte crida  que augura a l’anunci “anticipat” de les mesures que s’inclourien en el projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge que ha treballat el Govern. Segons el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, l’anunci fet abans de disposar del text legislatiu “ha avisat el mercat” dels “canvis profunds” que es volen fer i per tant “s’ha donat temps al mercat perquè s’adapti a les noves casuístiques”. I això pot fer que “empitjori el problema”, ja que molts inversors estrangers i constructors del país voldran avançar-se als canvis normatius. Així ho ha explicat Escalé, acompanyat de la presidenta suplent del grup, Núria Segués, en declaracions a la premsa.

Aquest efecte crida seria per Escalé l’aspecte “més greu”, o “el pitjor”, del projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge anunciat dijous passat per l’Executiu. Un altre aspecte assenyalat pel representant de Concòrdia amb sentit negatiu és la manca de propostes “de territori i sobre com construir al nostre país”. En aquest punt ha reivindicat que “és urgent” fer una modificació de la Llei general d’Ordenació del Territori i Urbanisme (Logtu). 

Un tercer aspecte sobre el qual ha volgut posar èmfasi Escalé és el que ha anomenat com a “doble discurs del consens” que té el Govern, ja que és “buscat i positiu en certs temes i en d’altres llença propostes sense haver-les compartit”, tot i tenir una comissió de treball mixta entre Govern i Consell General per treballar la temàtica. En aquest sentit, ha manifestat que des de Concòrdia “hauríem agraït” que les propostes s’haguessin plantejat prèviament dins el grup de treball.

Així mateix es considera que el projecte de llei presentat pel Govern uneix temàtiques que necessiten un treball “més ampli i una reflexió molt més profunda, que no fa convenient que siguin englobades en un sol text”.
 

Mesures decidides
Malgrat tot, des de Concòrdia celebren que el Govern hagi presentat aquestes mesures, “que són moltes d’elles valentes”, ja que “fa sis anys que Andorra espera mesures decidides en matèria de creixement sostenible”. A més, “en general” són propostes que des de Concòrdia s’han anat defensant al llarg del temps.

Així, Concòrdia es mantindrà en la comissió mixta de treball, que “és un bon espai per intercanviar opinions”, i alhora “llançarem les nostres propostes” en matèria d’inversió estrangera, territori i marc fiscal “els pròxims mesos” i seran propostes “independents” de les que faci el Govern, ha anunciat Escalé.

Entrant més en el detall de les mesures anunciades per l’Executiu la setmana passada, tot i estar en espera de poder llegir el projecte de llei i així fer “una anàlisi més reflexiva”, el president del grup parlamentari de Concòrdia ha apuntat que algunes de les mesures “s’assemblen bastant a les que hem pregonat”, com és el cas de la prohibició indefinida de la concessió de noves llicències d’habitatges d’ús turístic, i d’altres amb què “difereixen una mica”, com és el cas de la limitació de la inversió estrangera. En aquest punt, Escalé ha recordat que el Govern limita a dos habitatges la inversió per part de no residents, una mesura que “nosaltres no entenem” i que considera s’hauria de limitar a un bé immoble, ja que un segon “és una inversió inherentment de caràcter especulatiu” i s’inverteix aquí i no a un altre indret perquè els rendiments que se’n poden obtenir són més elevats. Així mateix, el líder de Concòrdia ha recordat que al seu parer caldria establir quotes quantitatives que “limitin el nombre de residències que es poden fer disponibles per a inversió immobiliària estrangera”.