Diari digital d'Andorra Bondia
El grup parlamentari de Concòrdia en una sessió del Consell General.
El grup parlamentari de Concòrdia en una sessió del Consell General.

Concòrdia vol que el personal de bars i restaurants acrediti un A1


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Concòrdia vol que el personal que treballa directament de cara al públic en hotels, restaurants, bars, cafeteries i altres establiments d’hoteleria i restauració hagin de tenir una competència lingüística en català equivalent o superior al nivell oficial A1, de manera que puguin mantenir una conversa pròpia de la seva professió en aquesta llengua.

Si més no així es recull en una de les 24 esmenes que el grup parlamentari de la formació ha presentat al projecte de llei de la llengua pròpia i oficial, esmenes amb les quals es prenen anar més enllà en algunes obligacions respecte al coneixement i ús del català de les que preveu el text entrat a tràmit per l’executiu.

En aquesta línia i en relació amb l’article relatiu als establiments turístics i de restauració, Concòrdia, que de fet ja esmena d’entrada l’exposició de motius per deixar clar que la llei “exigeix noves obligacions per garantir el nivell suficient de coneixement de la llengua”, defensa que més enllà de “saludar i començar les converses en català”, com preveu el projecte de llei, els professionals que atenen el públic “han de saludar, començar i mantenir la conversa fent ús d’expressions i frases senzilles relacionades amb la seva professió en la llengua oficial” i únicament “canviar de llengua si l’interlocutor no entén el català”.

En el mateix sentit que l’esmena anterior, la formació planteja també modificacions a l’article relatiu al transport públic, on deixen clar que els conductors i resta de personal que atenen el públic “han de fer servir el català” i “només canvien de llengua si l’interlocutor no entén el català”, i al referent a altre personal que presta servei al públic, en què s’insisteix en el fet de “mantenir la conversa” en la llengua oficial i no “limitar-la a les accions de saludar i començar-la”, com planteja el text del Govern.

Així mateix, via esmena a l’exposició de motius i també a l’article que modifica la Llei qualificada d’immigració, Concòrdia pretén estendre l’obligació d’acreditar uns coneixements mínims de català a totes les autoritzacions d’immigració i no únicament als permisos de residència i treball com preveu el projecte de llei entrat a tràmit parlamentari. En el cas de l’exposició de motius, es precisa que la modificació de la Llei qualificada d’immigració es fa a fi de garantir que “les persones titulars d’una autorització que faci possible la seva residència a Andorra tinguin el coneixement mínim necessari per tal d’interactuar amb la resta de persones que viuen al país mitjançant la llengua nacional”. Quant a l’article que es vol incorporar a la llei, Concòrdia proposa que s’estableixi l’obligació de seguir una formació de llengua catalana “per a totes aquelles persones nouvingudes que tinguin un coneixement inferior al nivell A2 de català”, i eximeix d’aquesta formació aquells que “demostrin” els coneixements bàsics de català que s’estableixin reglamentàriament i a aquelles persones que físicament o mentalment siguin incapaces de participar en un curs de formació lingüística, sempre que presentin un certificat mèdic que així ho acrediti.

Entre les esmenes presentades destaca també la que busca “refermar el català” com a llengua principal i única en els casos de noms comercials, denominacions i publicitat.

Concòrdia, que esmena també l’article referit al debat anual sobre la llengua oficial al Consell General per deixar clar que sigui públic i es faci en sessió plenària, proposa eliminar la possibilitat de sancionar les infraccions considerades lleus amb una reprensió privada per escrit i que en els casos d’aquests tipus d’infraccions se sancioni l’infractor amb una multa d’un import mínim de 600 euros i fins a un màxim de 1.200.

Concòrdia
bars
restaurants
A1
personal
català

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

cracks !!!! al final servireu vosaltres el cafe
Se exige hablar un idioma que no se utiliza a nivel internacional y que la mayoría de la población no lo habla (85% de los habitantes no lo habla) y el resto son turistas que NO hablan catalán. Al final, parece contradictorio: quieren obligar a que se hable la lengua oficial, sin dejar en uso de libertad la lengua y expresión de los habitantes. Pues a ver cómo les va, siendo que ya de por sí la restauración esta MUY mal pagada, ya les veo donde conseguirán ese aclamado personal trilingüe que venga a limpiar y atender sus manias por un mísero salario, viviendo como sardinas en habitaciones... Hay que pensar con el corazón y no tanto con el ego.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte