Diari digital d'Andorra Bondia
Els caps de llista nacionals de Concòrdia, Cerni Escalé i Núria Segués, just després de l’enganxada del primer cartell electoral, ahir a la tarda a la plaça Benlloch de la capital.
Els caps de llista nacionals de Concòrdia, Cerni Escalé i Núria Segués, just després de l’enganxada del primer cartell electoral, ahir a la tarda a la plaça Benlloch de la capital.
Escalé i Segués preparats per a l'acció.
Escalé i Segués preparats per a l'acció.
Foto de família de Concòrdia, amb Escalé al capdavant.
Foto de família de Concòrdia, amb Escalé al capdavant.
Martí Alay, a la dreta, i Miquel Clua, els números 1 i 2 de la llista a la capital.
Martí Alay, a la dreta, i Miquel Clua, els números 1 i 2 de la llista a la capital.
Pol Bartolomé encapaçala la llista de Concòrdia a la territorial de Sant Julià.
Pol Bartolomé encapaçala la llista de Concòrdia a la territorial de Sant Julià.
Es cinc candidats de la llista territorial d'Escaldes, amb Ramon Tena al capdavant.
Es cinc candidats de la llista territorial d'Escaldes, amb Ramon Tena al capdavant.

Concòrdia vol suspendre 18 mesos la inversió estrangera en habitatge


Escrit per: 
A. L. / Fotos: Facundo Santana

Escalé demana un Govern en minoria “que torni la centralitat al Consell i possibiliti acords”.

El gravíssim problema de l’habitatge, assenyaladament del lloguer, ha propiciat la primera topada amb Demòcrates. El candidat de Concòrdia, Cerni Escalé, plantejava en l’enganxada de cartells una campanya “neta, positiva i optimista per avançar com a país independentment de les ideologies”, però ha saltat quan se li ha recordat la proposta taronja d’incrementar les taxes que hauran de pagar els inversors estrangers que vulguin adquirir un immoble: “La nostra posició és que en la situació actual, amb els preus disparats i una pressió exagerada sobre el mercat de l’habitatge, el que cal no és taxar més la inversió estrangera, sinó restringir-la, no fer pagar una mica més als de fora, sinó privilegiar les persones del país a l’hora d’accedir a un habitatge. És molt diferent”.

Molt més contundent ha estat el número de la llista territorial de la capital, Martí Alay: “Les nostres propostes són coherents amb el que proposàvem fa vuit mesos. Llavors ja vam dir que la inversió estrangera era un problema. El Govern ho va negar i fins i tot va desmentir el raonador, que s’havia pronunciat en la nostra línia. I ara surten amb això que volen limitar-la. Nosaltres fa vuit mesos, no dos dies, que diem que l’habitatge ha de ser per a tothom, no només per als estrangers. I per això suspendrem  durant 18 mesos la inversió forana i després d’aquest termini establirem un estricte sistema de quotes a l’estil del que regeix a Suïssa”. Aquesta és, de fet, una de les propostes estrella del programa de Concòrdia, amb 365 punts, “un per a cada dia de l’any”, diu Escalé, reunits en set grans eixos. Del primer, l’habitatge, n’acabem de veure la mesura estrella. La protecció del territori l’encomanen a la creació d’un gran parc natural protegit que inclourà el 50% del territori nacional, i la política cultural se centrarà en un Espai Cultural a l’aparcament del Consell General (el museu nacional, amb un altre nom i completat amb un espai dedicat a la creació) i l’ampliació de l’entorn de protecció cautelar dels monuments. El benestar dels ciutadans i la qualitat de vida són, diu Escalé, els dos eixos centrals del programa, i es concretaran en una Llei del benestar. Concòrdia despenalitzarà l’avortament “i després el legalitzarem”, pel que fa a les pensions, es compromet a garantir “en tots els casos” el salari mínim quan s’hagin cotitzat 35 anys, i quant a la CASS, universalitzarà el règim del tercer pagador. Finalment, postula un acord d’associació que inclogui el monopoli de FEDA i Andorra Telecom, i l’excepció de la lliure prestació de serveis als professionals liberals.

En resum: frenar l’escalada del preu de l’habitatge, vetlla pel poder adquisitiu del ciutadà, per la sostenibilitat i per la cohesió social: “Fins ara hem privilegiat un model econòmic basat en el creixement quantitatiu, sense tenir en compte la qualitat de vida i la preservació de l’entorn. Hem de recuperar el sentit de comunitat, créixer, sí, però sabent d’on venim, des de la tradició i la singularitat que ens fa especials i a la vegada amb una perspectiva oberta”. 

Respecte als dos consellers que els adjudica l’enquesta política de l’ARI, Escalé augura unes eleccions “molt obertes”. “Batallarem fins a l’últim segon per tenir la màxima implantació territorial”. El que sí que té clar és que un govern en minoria “faria un favor al país per tornar la centralitat política al Consell i propiciar acords amb la resta de partits” perquè, diu, “els últims anys s’havia convertit en un mer escenari on les propostes no es debaten a fons perquè el Govern tenia la majoria per tirar-les endavant des del principi”. I una advertència final: “No pactarem durant les eleccions, parlem més de càrrec que d’idees, i el país mereix una altra cosa.”
 

Tena carrega d’entrada contra les torres d’Escaldes

No era innocent l’elecció de la plaça de Lalín per a l’enganxada de cartells a Escaldes. Amb la silueta de les torres del Clot d’Emprivat de fons, el cap de llista de Concòrdia, Ramon Tena, ha trigat mig minut a carregar contra aquest model urbanístic: “Hi ha molt d’enuig entre els escaldencs, no només pel que representen, sinó perquè se’ns va vendre que el creixement en alçada permetria recuperar espai públic i zones verdes a peu de carrer, i ni una cosa ni l’altra. I si feu una volta de 360º, veureu que s’aixequen una vintena de grues més”. Sobre les possibilitats de vèncer a la territorial, ha dit que Concòrdia “surt a guanyar, tot i que som conscients que nosaltres som David i ens enfrontem a Goliat”, i ha acabat amb un cant a la condició regeneracionista de Concòrdia: “Veient el que ha passat els últims dies estem convençuts que cal un partit que torni al ciutadà la fe i l’esperança en els polítics i la política”. El número 1 de la territorial laurediana, Pol Bartolomé, ha promès fer una oposició “constructiva”, es va reclamar hereu de la tradició parroquial que Sant Julià ha tingut “sempre” al Consell, i ha advertit que “no sortirem d’aquesta situació a través de l’òptica dels que ens han portat fins aquí”.

Andorra
eleccions
Concòrdia
Escalé
Habitatge
inversió estrangera

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Veig molta gent jove amb il·lusió i bones idees, teniu el meu vot, hem de fer fora la poma podrida, us desitjo molta sort i força!
Si si s'estan carregant Escaldes i tot el país, no parem de veure anuncis de noves promocions a totes les parròquies i en tenim un patac de pisos i edificis buits, no té cap sentit i el pitjor és que no té marxa enrrera...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte