Ja hi ha dates tancades. El copríncep francès, Emmanuel Macron, tornarà a visitar el Principat els dies 15 i 16 d’octubre. Sempre que no hi hagi cap imprevist. La primera visita la va fer el 13 de setembre del 2019. De la futura visita no n’han transcendit detalls, i de fet el cap de Govern, Xavier Espot, no s'ha atrevit ni a confirmar les dates a la premsa i s'ha limitat a dir que és “molt probable” que vingui aquells dies.
Com ja va avançar el Bondia a principis del mes de març, la visita es farà abans del canvi a l’horari d’hivern, per així aprofitar millor el dia, com diverses fonts havien apuntat que desitjava Macron, i coincidint que uns dies després Andorra acull una trobada regional de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia. En l’altra ocasió que el president de la República de França i copríncep d’Andorra va ser al país va aprofitar per visitar totes les parròquies i les principals institucions del país, i va dirigir-se a la ciutadania des de la plaça del Poble.
En aquesta ocasió cal pensar que també visitarà les institucions i es treballa perquè es pugui fer una visita d’obra a Casa de la Vall, ja que difícilment estaran enllestides les obres de rehabilitació. I el que sí que ha confirmat Espot després del tradicional dinar del Govern a AINA és que tractaran els “grans reptes” que té el país i la comunitat internacional de manera més general, perquè “als caps d’Estat no els hem de fer perdre el temps amb qüestions menors”.
És evident que una de les qüestions que es tractarà serà l’acord d’associació amb la Unió Europea. En aquest àmbit, el cap de Govern ha expressat l’esperança que aquesta tardor “es pugui aclarir” la situació sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, que el Consell de la UE ja hagi determinat si és de naturalesa mixta, i si cal l’aprovació dels parlaments nacionals o no. Un cop desencallada aquesta qüestió, es calcula que es pugui celebrar el referèndum i que el Parlament Europeu també l’aprovi en un termini de sis mesos, però també “pot ser més temps”.
Permisos en origen
L’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, ha demanat d’entrevistar-se amb la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, per tractar, entre d’altres, la problemàtica de l’habitatge que s’està traslladant a la ciutat i l’arribada d’immigrants, molts provinents d’Andorra. La trobada està prevista per a finals d’aquest mateix mes, la darrera setmana, segons ha apuntat el cap de Govern, Xavier Espot, en declaracions a la premsa posteriors al tradicional dinar del Govern a AINA.
En aquest punt, el líder de l’Executiu ha volgut deixar clar que no s’està expulsant a ningú del país, si no és que incorren en algun dels motius previstos en la Llei qualificada d’immigració, “però això és el mateix avui que al gener que fa dos i quatre anys”. Així ha volgut tancar la polèmica i ha defensat que és “des del diàleg lleial entre les institucions i des de la discreció que hem d’intentar resoldre els nostres problemes”.
En paral·lel, la setmana que ve està prevista una reunió del grup de treball amb les institucions veïnes per treballar sobre les qüestions migratòries. En aquest sentit, Espot ha comentat que es treballa des de dos fronts per tenir un sistema de permisos a origen: d’una banda, el bilateral amb els països d’origen de la immigració, perquè a ells també els interessa que els seus nacionals marxin amb garanties, i, de l’altra banda, el multilateral. El futur sistema, que “dista força del que tenim actualment”, segons Espot “ens aportarà garanties a tots”, tant als països d’origen com els veïns França i Espanya, i la mateixa Andorra. El cap de Govern també ha valorat que és “complicat” tenir-lo en vigor de cara a la propera temporada d’hivern, però sí que estaria ja en funcionament de cara a la del 2026-2027.