Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del Consell General d'aquest dissabte.
Un moment de la sessió del Consell General d'aquest dissabte.

Consens trencat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Consell General

El Consell General ha donat llum verda a la Llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 en una sessió, iniciada amb un minut de silenci per les 35 víctimes que hi ha hagut fins ara per culpa de la Covid-19, que ha posat de manifest el trencament de la unitat política que hi va haver amb l’aprovació del primer paquet de mesures el 23 de març passat.

I és que després que des de la majoria que dona suport a l’executiu s’ha rebutjat una rere l’altra les 37 reserves d’esmena presentades pel PS, el grup parlamentari socialdemòcrata ha optat per abstendre’s en la votació final d’un text que “no ha recollit cap de les propostes que pels socialdemòcrates eren essencials”. Així ho ha lamentat el president del grup parlamentari, Pere López, que ha retret a l’executiu la forma com s’ha procedit en aquesta ocasió i als grups de la majoria “alguns comentaris despectius” en relació a algunes de les propostes plantejades.

López, que ha insistit que la formació “no pot donar l’esquena a totes les persones amb qui ha parlat” els darrers dies per abordar possibles solucions i presentar esmenes, ha justificat també l’abstenció del PS  en el fet que, al seu entendre, el text no preveu “un repartiment equitatiu de les càrregues”. En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata ha lamentat que l’esforç que es demana a empresaris, autònoms, assalariats, comerciants i hotelers, entre d’altres, no és el mateix que el que es demana al sector bancari o a l’immobiliari.

Malgrat l’abstenció i sortir de la sessió parlamentària “decebut”, López, que ha arrencat la seva intervenció en el debat global de la llei trametent el condol als familiars de les persones que han mort per coronavirus, ha estès novament la mà al Govern i a la majoria per “continuar parlant del futur d’Andorra”.

Des del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents en canvi, sí s’ha donat suport a la segona llei per fer front a les conseqüències de la crisi de la Covid-19, que sí ha recollit algunes de les aportacions fetes com és la de permetre la carència també de préstecs personals i no només hipotecaris com preveia el text inicial.

El president del grup de Terceravia, Josep Pintat, que també ha mostrat “tota la solidaritat i empatia” del grup amb les víctimes i els seus familiars d’aquesta “mala bèstia de malaltia”, ha insistit que el “més urgent” a dia d’avui és “fer front a dos tsunamis com són el sanitari i l’econòmic”, un fet que “per nosaltres surt del camp polític”. Per això, Pintat ha remarcat que des de la seva formació s’estarà “al costat dels ciutadans, i amb absoluta lleialtat a les institucions”.

Pintat ha posat també de manifest les dificultats per fer front a la situació per la “incertesa”, tant de l’evolució de la crisi sanitària com per la de la crisi econòmica, i ha insistit en que un cop s’hagi fet front al vessant sanitari i s’hagi parat “el cop econòmic” caldrà “rellançar l’economia”, un fet que “es pot assolir amb política monetària i fiscal”.

Així mateix, el president del grup de Terceravia, que ha a posat a disposició part dels salaris dels consellers generals així com de l’assignació al grup “per comprar mascaretes o el que faci falta”, ha assegurat que el seu grup estarà també al costat de l’executiu de cara a futurs textos que arribin al Consell General.

El debat global de la llei l’ha iniciat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha insistit en que es tracta d’un text “equilibrat” fet a partir del principi de la corresponsabilitat i del fet que “tothom ha d’aportar en funció de la seva capacitat i rebre en funció de la seva necessitat”.

Així, Espot, que ha admès que segurament la llei “no satisfaci a tothom”, ha remarcat que amb la llei s’aporten eines que “ajudaran durant la situació d’aturada i quan es reprengui l’activitat”.

El cap de Govern, que ha incidit en una de les gran novetat que aporta el text com és la suspensió temporal del contracte de treball (STCT) i que suposarà un impacte per a les arques públiques d’entre 90 i 120 milions d’euros, ha remarcat que cal valorar les mesures  previstes a la llei “en el seu conjunt” i no de forma individualitzada, i veure si “ajudaran”. Amb tot, Espot ha admès que “tothom hi trobarà a faltar alguna cosa, uns pensaran que s’ha anat massa lluny en algunes mesures o que altres queden curtes”.

Finalment, el cap de Govern ha volgut diferenciar entre la forma de fer oposició de Terceravia i la del PS, definint la primera de “constructiva i pragmàtica” i l’altra, tot i que “legítima”, de simple oposició “sense tenir la voluntat de millorar el text” com s’ha vist amb la “bateria d’esmenes i que no s’han volgut acceptar transaccions”.

Pel que fa als grups que donen suport a l’executiu, el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha defensat una llei que considera “justa, equitativa i equilibrada” i amb una “vocació de pal·liar la situació econòmica i social provocada per la crisi sanitària del coronavirus”.

Naudi, que ha destacat que el text “demana sacrificis a moltes persones” tot i que “cal mirar-la de forma global”, ha retret també al PS la seva oposició i la negativa a acceptar transaccions ja que per “vostès és tot o res, la seva esmena o res”.

En una línia similar s’ha manifestat el president del grup liberal, Ferran Costa, que ha remarcat que la llei és “valenta, ambiciosa i amb la voluntat de no deixar ningú enrere”, a la vegada que preveu “accions per assegurar la supervivència econòmica del país i la futura recuperació”.

Finalment, la presidenta suplent del grup demòcrata, Mònica Bonell, que ha fet un repàs de les principals mesures que inclou el nou text, ha recordat que “ens trobem en una crisi històrica i evolutiva”, motiu pel qual les “mesures han de ser també evolutives”.

consens
trencat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte