El Govern va iniciar la setmana passada converses amb els bancs per saber quants pisos buits hi ha al país i poder prendre així mesures per facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer, una de les preocupacions que té avui la població. Ho va anunciar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la sessió de control al Govern. A preguntes dels consellers del PS i SDP, l’executiu va acceptar que desconeix el nombre de pisos tancats i el motiu pel qual no es posen al mercat de lloguer. 
Per fer front a aquesta realitat, el ministre va remarcar que la nova Llei de l’allotjament turístic ajudarà a posar a l’abast dels residents molts immobles que fins ara es destinaven a apartaments. A més va anunciar que el Govern ja té pràcticament enllestida la modificació de la Llei d’arrendament de finques urbanes, que aviat s’entrarà a tràmit. Així, es preveu reduir la durada mínima dels contractes de lloguer, un fet que afavorirà l’entrada al mercat de pisos inutilitzats, i reforçar els drets dels arrendataris pel que fa a la garantia. Espot també va exposar altres mesures per accedir als ajuts a l’habitatge, com la supressió del requisit de no tenir deutes amb l’administració, i s’ampliaran als treballadors a compte propi amb empleats i es flexibilitzarà les exigències d’aportació de documentació.
El conseller general del PS Pere López i el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, van retreure al Govern no tenir mesures d’aplicació immediata. A més, López va lamentar que l’executiu no té cap estratègia en habitatge i desconeix “la magnitud de la tragèdia”, al mateix temps que va assenyalar que “el Govern ha estat negligent en la gestió d’aquest problema. Potser a vostès ja els va bé”. Les crítiques del parlamentari van ser rebatudes per Espot, que li va demanar propostes, un fet que López va llegir com “un nou exercici d’impotència del Govern”. També Naudi va dir que l’executiu està “mancat d’idees” i va indicar la necessitat de resoldre el problema, perquè si només s’opta per les ajudes “eixugarem la caixa de l’Estat”. 

Sols un pagament de JC Flowers per a l’adquisició de Vall Banc 

JC Flowers només ha fet un pagament per a la compra de Vall Banc, de 3,4 milions d’euros. Es va efectuar el juliol del 2016 i, tot i que al cap de sis i dotze mesos havia de fer dos pagaments més, aquests no s’han materialitzat. 
Segons va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, la quantitat a liquidar en aquests pagaments posteriors s’havia d’ajustar al valor del banc després de la transacció. I per fer aquest càlcul, però, cal tenir tots els actius traspassats. El fet que els actius de renda variable estiguin bloquejats per Crédit Suïsse ha comportat que s’hagi endarrerit. Segons va exposar el ministre de Finances, preguntat pel president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, els pagaments pendents “no perillen gens”. A més va afirmar que Vall Banc ha proposat fórmules per dipositar una quantitat fins que es pugui fer el càlcul. JC Flowers havia de fer un primer pagament en què havia de satisfer el 50% de la part fixa del preu acordat. En el segon pagament havia de fer efectiu el 25% restant i en el tercer, l’altre 25%. 
Gallardo també va posar en dubte el fet que l’AREB no presenti els comptes en els terminis previstos i es va preguntar si això era per evitar el control parlamentari, un fet que Cinca va negar.

Es reactiva la recerca d’empreses per a The Cloud

Andorra Telecom ha tornat a activar els contactes per mirar de trobar empreses interessades a ubicar-se a l’edifici. Així ho va anunciar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que, responent a una pregunta del conseller general liberal Josep Majoral sobre la construcció de The Cloud, va explicar que precisament el director general de la companyia era ahir a Madrid exposant el projecte a dos fabricants de telefonia mòbil.
Així mateix, el ministre va recordar el calendari previst, que preveu que els treballs per enderrocar l’edifici actual s’acabin a final d’any, que el març del 2018 es licitin els treballs per a l’estructura de l’edifici, amb la idea que la construcció comenci a l’estiu, i que paral·lelament es liciti els interiors de l’edifici, i tot plegat amb la voluntat que a finals del 2020 l’immoble, que costarà 39,1 milions d’euros, estigui totalment acabat.

L’edifici multifuncional i la font es mantenen

El Govern no ha descartat impulsar l’edifici multifuncional i la font de colors al riu Valira. Quant al segon projecte, ara s’avalua si es manté per a l’exercici 2018. I en relació amb l’edifici multifuncional, el ministre de Turisme, Francesc Camp, va explicar que ja es disposa de gran part dels estudis i ara caldria convocar un concurs d’idees sobre el recinte i determinar les fonts de finançament. A més va dir que s’han estudiat dos terrenys de cessió obligatòria de 6.000 m2. Fins ara s’han gastat 21.000 euros en la font i 50.000 en l’edifici multifuncional. Camp va reconèixer anar lents, però va argumentar que són projectes que cal analitzar.