El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, membre de l’equip d’observadors designat per l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) per avaluar el funcionament de les eleccions estatunidenques, va valorar ahir de forma “molt positiva” aquesta experiència i va destacar “el desenvolupament amb total normalitat democràtica” dels comicis tot i la incertesa dels mateixos i la gran mobilització tant dels partidaris de Donald Trump com de Joe Biden.

Costa va tenir l’ocasió de passar per una dotzena de col·legis electorals de Wisconsin, un Estat que ell mateix va tenir oportunitat d’“escollir” perquè és un dels anomenats “frontissa” i podia “acabar esdevenint decisiu”,  i, malgrat admetre que “el que han vist 50 persones no és determinant del que ha passat a tot el país”, sí que va poder constatar una “participació massiva, amb molta gent als col·legis en tot moment i que, tret de petits incidents, tot desenvolupat amb una gran normalitat”. Entre els incidents i “anècdotes” de la jornada, Costa va destacar el cas d’un “sense sostre que volia votar malgrat que sense identificació ni un domicili fix és difícil poder-ho fer”, i el “d’algun despistat” que no s’havia inscrit prèviament al registre per poder exercir el dret a vot.

Així mateix, Costa va destacar també el funcionament del vot per correu, “un sistema plenament normalitzat i del tot controlat”. Per això considera que “el que no val és sortir a mitjanit a dir que no es compti el vot per correu”, com va fer Trump.