Diari digital d'Andorra Bondia
Crida del síndic perquè “interessos de partit” no entorpeixin el Consell
Crida del síndic perquè “interessos de partit” no entorpeixin el Consell

Crida del síndic perquè “interessos de partit” no entorpeixin el Consell


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El síndic general, Vicenç Mateu, va aprofitar el discurs de la tradicional sessió de Sant Tomàs, que tanca simbòlicament el curs polític, per donar un toc d’alerta al grup mixt, per tal que arribi a una entesa, però també a la resta de parlamentaris, per tal que “res, ni futures eleccions ni interessos de partit, entorpeixin el normal funcionament de la institució parlamentària, dels seus òrgans de representació o de les comissions”.
Mateu, que va recordar que el deure com a consellers general “és treballar per a la ciutadania que ens ha fet confiança tot el temps que tinguem l’honor d’ocupar el càrrec”, es va mostrar convençut que “gràcies al diàleg i la voluntat d’entesa per part de tothom, els treballs del Consell General podran seguir avançant, en endavant, com ho han fet fins ara”.
En aquest sentit, i com és habitual, el síndic va fer un repàs de la tasca feta durant l’any i de la que queda encara pendent. Així, Mateu va recordar que, durant el 2017, s’han aprovat 30 projectes de llei i dues proposicions de llei, entre les quals va destacar la Llei general de l’allotjament turístic, així com dotze tractats internacionals, dels quals, pel “que suposa per a l’obertura d’Andorra”, va citar els convenis per evitar la doble imposició signats amb Malta i els Emirats Àrabs Units.
El síndic, que va posar de manifest que les comissions legislatives han fet fins a 152 reunions, també va recordar que en aquests moments hi ha, en diferents estadis de la tramitació parlamentària, onze projectes de llei, i dos més de pendents d’admissió a tràmit per la Sindicatura, a més de quatre proposicions de llei. 
Per això, Mateu, que va “agrair la dedicació” de tots els consellers generals, va instar els parlamentaris a “mantenir la mateixa actitud, de compromís i d’interès pels textos legislatius” en aquesta darrera part final de la legislatura. En aquest sentit, el síndic va assegurar que “tots som conscients que hi ha importants reformes pendents i que caldrà que hi esmercem esforços i expertesa, per tal d’assolir els millors i més amplis acords”.
D’altra banda, Mateu, que va fer una breu referència a l’acostament a Europa, incidint que ha de ser “un projecte compartit, al qual siguem capaços d’adherir les generacions més joves”, va recordar que un dia de Sant Tomàs d’ara fa 25 anys va tenir lloc la darrera reunió de la comissió tripartida que va elaborar la Constitució i que, per tant, amb la sessió d’ahir es donava també “el tret de sortida a la celebració del 25è aniversari de la Carta Magna, una efemèride que, a part que es pugui festejar, ha de servir també per “reflexionar sobre els valors de la democràcia i els nous horitzons que ens planteja en aquest convuls segle XXI”.
En aquesta línia, Mateu va instar els parlamentaris a “dignificar la política”, tot “demostrant que, per damunt de la utilitat i les legítimes aspiracions electorals de cadascú, hi ha un compromís sincer amb la ciutadania i hi ha un compromís amb Andorra des d’uns valors que ens creiem de veritat”.

Els consellers del PS demanaran un nota jurídica a Sindicatura sobre el grup mixt

Els consellers del Partit Socialdemòcrata demanaran a Sindicatura una nota jurídica sobre la situació del grup mixt. Així ho va avançar ahir el parlamentari del PS i president d’aquest grup, Pere López, que va retreure al síndic que, més enllà dels discursos, no hagi agafat “el telèfon per parlar amb el president del grup parlamentari i veure quins són els escenaris que hi ha“. Aquesta nota, va continuar López,  hauria de servir per “aclarir dubtes o manca de comprensió” per part dels nous membres del grup sobre com s’ha d’arribar a acords en el seu si, que fins ara els prenia per unanimitat. El parlamentari del PS va insistir que la seva predisposició  “no és bloquejar res”, però sí que s’entengui el funcionament del grup. En aquesta línia, López va recordar que, quan el pes del PS dins del grup era del 60%, no van passar “el rodet” i que ara, ja que els cinc consellers que venen del grup liberal representen el 50%, no hi ha “altre opció que trobar un espai on tothom estigui còmode”.
Per la seva part, el conseller general d’Unió Laurediana Josep Pintat va explicar que, en la reunió dels membres del nou grup mixt de dimecres, “vam posar tots els temes sobre la taula” i que ara toca “veure com avança”. Així, Pintat va destacar que “intentarem fer una proposta conjunta” de cara a la junta de presidents prevista per al 8 de gener, i va precisar que “conjunta amb el sentit de dir mirem totes les comissions, tot el que hi ha que es pugui retocar i a veure com ho fem”.
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, es va mostrar esperançat que “els propers dies es pugui tancar” tot i creure que no serà en la “propera reunió”. Tot i això, Naudi va assegurar que l’“objectiu és que, a principis de l’any vinent, tinguem ja la nova configuració definida i poder ser operatius i continuar treballant en les comissions i en la nostra tasca legislativa”.
Des de fora el grup, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va assegurar que LdA mira la situació del grup mixt “amb respecte i amb l’expectativa que els companys que formen part d’aquest grup prenguin el temps que necessitin per trobar la manera de funcionar correctament”.
El president del grup demòcrata, Ladislau Baró va apel·lar també a l’entesa per desbloquejar la situació, i es va mostrar esperançat que “el Nadal, Cap d’Any i Reis portaran una mica de bon sentit i un criteri equànime”, de manera que “en la propera junta de presidents es podrà ja composar la nova articulació del grup mixt i reorganitzar les comissions”. Així mateix, Baró, que va remarcar que “queda un any de feina si no hi ha circumstàncies sobrevingudes i ens hi hem de posar de seguida”, va admetre que de moment la situació del grup mixt “ha tingut un impacte limitat”.
Finalment, el cap de Govern, Antoni Martí, va recordar que “el temps no és etern” i que amb “bona voluntat” es pot trobar una solució “de pressa”, ja que “tampoc no té sentit” que es dilati.

síndic
crida
entorpeixin
el Consell
interessos de partit

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte