El ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, ha comparegut davant de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient per exposar quines seran les línies estratègiques del ministeri en matèria de medi ambient i patrimoni natural.

D’aquesta manera, Alay va manifestar que a hores d’ara el forn incinerador “està incinerant en condicions complicades” ja que la seva capacitat és superior a la del volum de residus que està rebent.
És per això que el ministeri avalua diferents opcions per solucionar aquest problema, que provoca, entre altres coses, que s’hagi de fer quatre parades tècniques a l’any en lloc d’una, i no només es desgasta més la maquinària del que és normal sinó que a més l’impacte en el medi és més gran que si funcionés habitualment, tot i que va  remarcar que en cap cas s’ha superat els límits de contaminació establerts.
Una de les opcions és que des de CTRASA es valori amb l’empresa constructora la possibilitat que el centre pugui funcionar amb moltes menys tones. D’aquesta manera, Alay va posar l’exemple que si el funcionament òptim de la planta és per a 40.000 tones s’hauria de mirar si pot funcionar amb 20.000.
Una altra de les opcions, aquesta excepcional, és la d’importar brossa dels països veïns, “sense que hi hagi cap interès econòmic”, segons va recalcar el titular de Medi Ambient. També està sobre la taula la possibilitat de rescatar el 100% de les accions de la societat gestora del forn, tot i que Alay va remarcar que és una opció complicada.
El titular de Medi Ambient va posar de manifest que durant les aturades tècniques la brossa s’ha d’emmagatzemar i que les males olors provenen del procés de fermentació dels residus. I és per això que una altra opció, aquesta molt complicada pel cost, és la de construir una infraestructura especial per emmagatzemar els residus. Malgrat aquesta situació, Alay va insistir en el fet que de cap manera el Govern deixarà de fomentar les polítiques de reciclatge.
Precisament aquesta qüestió del forn va suscitar un debat en el si de la comissió entre el titular de Medi Ambient i l’exministra Olga Adellach, que va justificar que la dimensió del CTR va respondre a qüestions tècniques i no polítiques, i va posar en relleu que el problema que pateix el forn va íntimament lligat a la crisi econòmica.
Entre els objectius prioritaris del ministeri hi ha l’impuls a les lleis d’impacte ambiental i de la natura. Alay va assenyalar que la llei d’impacte es presentarà al Govern a finals del mes de febrer i que la feina s’està duent a terme a partir del redactat que va fer l’anterior executiu tot afegint-hi modificacions, mentre que pel que fa a la llei de natura, va exposar que serà més complicada de plasmar ja que cal una feina conjunta amb els set comuns.
Finalment, pel que fa a la signatura dels convenis sobre el paisatge i el canvi climàtic, Alay va exposar que també són una prioritat i va lamentar que a la cimera que se celebrarà el mes vinent a Copenhaguen sobre el canvi climàtic no s’hi pugui anar amb l’acord sobre la matèria ja signat. Va recordar que d’aquesta manera Andorra serà un dels quatre últims països a ratificar aquest conveni junt amb l’Iraq, la Santa Seu i Somàlia. A l’últim, Alay va manifestar que des del ministeri es treballarà per potenciar l’ús de les energies alternatives i la recollida selectiva.