Demòcrates per Andorra (DA) considera que l’estudi actuarial encarregat per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) “confirma malauradament” la situació “insostenible” en què està la branca de jubilació i, per tant, cal prendre mesures per “assegurar” les pensions futures.

Per aquesta raó els demòcrates conviden l’oposició a aprofundir en la reflexió sobre les iniciatives que s’haurien de posar en marxa, encaminades, per una banda, a “allargar” la viabilitat de l’actual model a curt i mitjà termini, i per una altra, a “repensar” el sistema per fer-lo viable a llarg termini.
“Pensem que és una qüestió de màxima prioritat i que s’hauria d’abordar de manera conjunta amb totes les forces polítiques i amb una posició de màxima responsabilitat des de l’oposició”, va manifestar el portaveu del partit, Xavier Herver, que va estar acompanyat ahir del secretari d’organització de la formació, Estanislau Sangrà, en l’habitual roda de premsa setmanal.
Sangrà va rebutjar les crítiques expressades en els últims dies des de les files socialdemòcrates, que van titllar de “catastrofista” l’estudi actuarial. “Si algú aporta dades més optimistes que les contingudes a l’estudi actuarial, estarem encantats, però no es pot dir que de l’estudi se’n dedueixin dades catastrofistes perquè l’únic que fa és confirmar la tendència que ja s’apuntava el 2009, quan el PS estava al Govern”, va indicar Sangrà. El polític escaldenc va felicitar també l’executiu per adoptar una “posició valenta, agafant el toro per les banyes”, i haver expressat la seva voluntat d’abordar aquesta matèria.
DA considera que les mesures que es prenguin per garantir la viabilitat futura de la branca de jubilació de la CASS haurien de ser “ponderades” i a partir dels principis de “justícia, equitat”. En concret, els demòcrates aposten per diversificar les fonts de les pensions que rebran en el futur els actuals afiliats a la Seguretat Social: una part correspondria als anys de cotització a la Seguretat Social acumulats, una altra als complements de les empreses i, finalment, una altra provindria de les assegurances privades.
Diversificar és una de les recomanacions emanades dels organismes internacionals, com la UE, l’OCDE o l’Organització Internacional del Treball, per reformar els sistemes de pensions dels països europeus, segons va assenyalar Sangrà, que va negar també que les conclusions de l’estudi persegueixin promoure les assegurances privades.
DA no descarta que també s’hagin d’incrementar les cotitzacions, tot i que troba que “no n’hi ha prou amb modificar aquesta variable, sinó que és una més de les que s’han d’estudiar”. A més, DA planteja mesures com augmentar el període mínim necessari per cobrar una pensió de jubilació, que avui dia està estipulat en set anys, o modificar els factors de conversió dels punts de la CASS.
Herver va destacar que l’estudi actuarial, que va donar a conèixer el Govern la setmana passada, deixa clar que amb l’actual model l’any 2040 no tan sols s’hauran exhaurit els aproximadament 800 milions d’euros del fons de reserva de la CASS, sinó que s’haurien d’afegir a aquesta quantitat entre 3.500 i 4.000 milions, “que és deu vegades el pressupost actual de l’Estat”.
“La no sostenibilitat del sistema està més marcada pel passat que no pel futur. No hi ha hagut una adequació entre el que es cotitzava i el que es rebia, fet que ha provocat que la CASS hagi contret una sèrie d’obligacions importants quant al seu volum econòmic”, va dir Herver.

Estanislau Sangrà reconeix que està a favor de l’avortament i del matrimoni homosexual

El secretari d’organització de Demòcrates per Andorra (DA), Estanislau Sangrà, va respondre ahir a les crítiques del president del PS, Víctor Naudi, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, sobre el seu posicionament “poc progressista” respecte al debat del matrimoni homosexual i la despenalització de l’avortament. Sangrà va assegurar que el que no comparteix és la forma en què el PS ha plantejat aquest debat, sense tenir en compte un consens amb els coprínceps. Tal com va indicar, en el fons de la qüestió, però, “personalment sóc favorable” a la despenalització de l’avortament en determinats supòsits i al matrimoni homosexual. 
Després de l’anunci del Partit Socialdemòcrata (PS) d’engegar una iniciativa legislativa per a la despenalització de l’avortament i el reconeixement del matrimoni homosexual, el secretari d’organització de DA, Estanislau Sangrà, va criticar que no es tingués en compte la institució dels coprínceps. Després de les declaracions de Sangrà, el president del PS, Víctor Naudi, va criticar-lo assegurant que era “més conservador que mossèn Ramon Sàrries”.
En resposta a Naudi, Sangrà va recordar que el que critica no és el fons del debat sinó la forma com el PS el vol plantejar, directament al Consell General. Segons Sangrà, amb una qüestió d’aquesta magnitud, tenint en compte que un dels coprínceps és arquebisbe, “s’ha de ser especialment curós”. Considera que és millor “buscar un territori de consens” i no plantejar-ho “a fets consumats”, i que per tant el que falla “de manera estrepitosa és el procediment”.
Tot i això, va reconèixer que “personalment sóc favorable” a la despenalització de l’avortament en determinats supòsits i al matrimoni homosexual, però que també respecta els qui no hi estan d’acord. A més, va considerar que “és un debat que no em sorprèn”, perquè assegura que ”la societat andorrana està tan o més preparada que qualsevol altra societat per assumir aquest tipus de debats amb les implicacions que puguin tenir”.
Pel que fa al comentari de Naudi dient que és menys progressista que mossèn Sàrries, va opinar que “és graciós” i que no li suposa cap problema que el comparin amb mossèn Sàrries. Tot i així, va dubtar de si era una frase pròpia o “d’aquelles que li agrada colar a Jaume Bartumeu”, i ha demanat que “intentem deixar les pallassades per a temes menys seriosos”.
D’altra banda, Sangrà també va respondre a les declaracions que va fer el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, a RTVA, dient que “no podem treballar sobre si els coprínceps acceptaran o no, perquè hem de saber quin és el seu paper”. Bartumeu també va titllar Sangrà de “polític d’extrema dreta” i va criticar que “va fer campanya contra la Constitució”. En aquest sentit, Sangrà va lamentar la “dèria” de Bartumeu per “posar bones notes de comportament democràtic o constitucional”, i va afegir que “això em fa pensar en la dita espanyola Dime de qué presumes y te diré de qué careces”. A més, va opinar que Bartumeu ha mostrat “la seva faceta més esquerpa i irrespectuosa”.