Els consellers generals del grup demòcrata Marc Ballestà i Maria Martisella van defensar ahir la nova regulació laboral impulsada per la formació –les proposicions de llei qualificada de relacions laborals, d’acció sindical i patronal i la de mesures de conflicte col·lectiu– assegurant que busca “un equilibri just” i no “retallar els drets ni dels uns ni dels altres”.
Martisella, que va anunciar el vot negatiu dels demòcrates a la proposició de llei qualificada de llibertat sindical dels consellers del PS perquè considera que “és coixa” i que ja quedarà àmpliament recollida en la nova legislació laboral, va voler respondre així a les crítiques als esborranys presentats per la formació als agents socials.
En aquest sentit, la parlamentària, que va insistir que “no volem que sigui la legislació laboral de DA sinó de tothom”, va remarcar que “la modificació d’una llei mai acontenta totes les parts” i es va mostrar oberta a recollir les aportacions que els diferents col·lectius implicats puguin aportar per millorar els esborranys. “Analitzarem cada proposta una per una i motivarem per què la recollim en el text o no la recollim”, va destacar Martisella, que va advertir però que la valoració de les propostes es farà “sempre òbviament dins de la filosofia amb què DA ha presentat els textos”.
Precisament quant a aquesta voluntat amb què es vol tirar endavant la reforma de la legislació laboral, la consellera general demòcrata va insistir que “no es volen retallar drets” de cap de les parts sinó buscar “els justos equilibris”, així com que els textos resultants s’ajustin a la Carta Social Europea.
D’altra banda, Martisella va negar amb contundència que s’hagués menystingut el Consell General en presentar abans els esborranys als agents socials i a la premsa que als parlamentaris, com s’havia apuntat des d’alguna formació. “Cada grup té la seva manera de treballar”, va assegurar Martisella, que va explicar que es va creure “convenient mostrar els esborranys als col·lectius implicats perquè són a qui afectarà directament la llei”, i va recordar que els grups parlamentaris ja podran fer les seves aportacions també quan s’entrin a tràmit parlamentari.
En aquesta línia, Ballestà, que va insistir que és una “forma de treballar”, va recordar que els consellers del Partit Socialdemòcrata tampoc van presentar a la resta de parlamentaris la proposició de llei de llibertat sindical i que, en canvi, el grup demòcrata sí que va lliurar a la resta de formacions presents al Consell General el treball fet respecte a una possible regulació de la transparència i els secrets d’Estat.

Retrets a l’oposició per veure “només” allò  negatiu de les lleis dels cossos especials

El conseller general del grup demòcrata Marc Ballestà va retreure ahir als partits de l’oposició que “només se centrin en aspectes negatius” dels projectes de llei de modificació de la Llei del cos penitenciari i de la llei del cos de prevenció i extinció d’incendis i salvaments, que es votaran aquesta tarda en la sessió del Consell General. 
El parlamentari, que va lamentar que l’oposició es fixi només en el règim disciplinari i parli de criteris economicistes, va defensar les millores aportades per aquests projectes de llei i va recordar que ningú posa en dubte la necessitat de reformar les lleis dels cossos especials per adaptar-les a les noves realitats”.
En aquesta línia, Ballestà va destacar la major “seguretat jurídica” que aporten els textos, així com el fet, en el cas dels bombers, que passin a ser considerats agents de l’autoritat i, en el cas de la Llei del cos penitenciari, que els agents puguin assumir també la funció del trasllat de presos.
Sobre aquesta darrera qüestió, el conseller general de Demòcrates per Andorra, que va destacar també la normativa quant a accés, promoció i formació, va assegurar que aquesta funció “només es farà si es considera necessària i un cop estigui fet el desplegament reglamentari corresponent per portar-se a terme amb les màximes garanties”.
Pel que fa al règim disciplinari, Ballestà va explicar que, a diferència de la legislació vigent, “hi ha més faltes tipificades però més concretes” i va destacar que és cert que algunes faltes canvien a un grau superior però que també n’hi ha d’altres que passen a un grau inferior.