Diari digital d'Andorra Bondia
Intenció de vot a la llista nacional.
Intenció de vot a la llista nacional.

DA guanyaria en la circumscripció nacional amb deu punts sobre el PS


Escrit per: 
M.S. / Foto: CRES

La candidatura nacional de Demòcrates, encapçalada per Xavier Espot, seria la llista nacional més votada en els comicis generals del 7 d’abril vinent, seguida de la del PS, liderada per Pere López, la de Liberals d’Andorra de Jordi Gallardo, la llista de Terceravia de Josep Pintat, la de Progressistes-SDP de Josep Roig i, finalment i ja més lluny del 5% de vots necessaris per obtenir representació parlamentària hi hauria la llista d’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen i la d’Units pel Progrés d’Andorra d’Alfons Clavera.
Així es desprèn si més no de l’enquesta preelectoral feta pública ahir pel Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans, un treball, però, que com va apuntar el director del CRES, Joan Micó, “no pretén ser una projecció” del que passarà el 7 d’abril, ja que “no tenim els mecanismes” per determinar el comportament electoral que pugui tenir l’alt percentatge de gent que no contesta, ja sigui perquè no ho sap o perquè no ho vol dir.
I és que fins a 486 persones de les 811 enquestades, un 60% no responen a la pregunta directa sobre quin partit pensa votar en els comicis. Si a aquest hi sumem el percentatge de gent que afirma que no votarà, els que no saben si aniran o no a votar i els que afirmen que votaran en blanc, encara no un 25% (178 persones) es decanta per una de les set llistes nacionals que concorren a les eleccions. D’aquests, el 40,4% diu que votarà DA, el 29,2% el PS, el 12,4% Liberals d’Andorra, un 9,6% Terceravia, un 4,5% Progressistes-SDP, un 3,4% Andorra Sobirana i finalment el 0,6% assegura que votarà Units pel Progrés d’Andorra.
En canvi, si es pren com a referència l’estimació feta amb relació a les respostes de les preguntes sobre a qui es votaria si els comicis generals tinguessin lloc ara i sobre quina formació desperta més simpatia, on el percentatge de no-resposta és del 46,15%, DA guanyaria les eleccions amb el 38,76% dels sufragis, un punt més que el resultat del 2015, el PS seria segon, amb el 28,93% dels suports, cinc punts més que fa quatre anys, L’A obtindria el 16,01% dels vots enfront del 27,68% del 2015. Terceravia se situaria en quart lloc, amb un 6,18% dels suports, Progressistes-SDP n’obtindria el 5,90%, mentre que Andorra Sobirana, amb el 3,09%, i Units pel Progrés d’Andorra, amb l’1,12%, no obtindrien representació parlamentària. Precisament, aquesta estimació que combina vot decidit i simpatia, que també fan als països de l’entorn, és, com va recordar Micó, la que es va aproximar més als resultats finals dels comicis del 2015 i del 2011.
D’altra banda, i amb relació a les expectatives de triomf, qüestió on el percentatge de no-resposta és del 49,2%, un 35,7% dels enquestats manté que guanyarà DA, tot i que el 70,8 dels que responen consideren que no obtindrà la majoria absoluta.

Pintat, el líder polític més conegut; Espot, el més valorat

El cap de llista de Terceravia, Josep Pintat, és el líder polític més conegut pels enquestats, si bé el més valorat és el candidat de Demòcrates, Xavier Espot. Així, segons l’enquesta del CRES, el 90% dels electors sap qui és Pintat, que rep una valoració de 5,41 sobre 10. En el cas d’Espot, que obté un 5,99 de valoració, són un 86,7% els enquestats que diuen saber qui és. Quant a la resta de líders, a Pere López el coneix un 73,1% i és el segon més ben valorat, amb un 5,92. El 68,5% i el 68,4% dels entrevistats saben qui són Eusebi Nomen i Jordi Gallardo, respectivament, que obtenen una valoració de 4,19, el primer, i de 5,64, el segon. A Josep Roig el valoren amb un 5,03 i el coneix el 43,6%, mentre que un 30,5 diu saber qui és Alfons Clavera, que té un 3,93.

El 81% dels residents votaria si ho pogués fer

Al marge de la mostra de 881 andorrans triats de forma aleatòria, l’enquesta del CRES, feta entre el 28 de febrer i el 13 de març passat, inclou un estudi de la percepció dels residents a partir d’una mostra de 401 persones. Així, el 81% dels enquestats assegura que participaria en els comicis del 7 d’abril si tingués l’opció de fer-ho. Quant a la formació que votarien, qüestió que no respon el 60% dels enquestats, un 15,4% es decanten pel PS, un 14,2% per DA, el 5,8% per Terceravia i el 4,6% per L’A. Les altres tres formacions obtindrien un 0,6% dels suports.
D’altra banda, el 46,6% dels enquestats podria accedir a la nacionalitat i, majoritàriament, no ho fa per no perdre la d’origen.

DA
guanyaria
circumscripció
nacional
deu
punts
PS
sobre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte