Més que un debat sobre l’esmena a la totalitat presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata al projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública, el d’ahir al Consell General va semblar un debat en què tothom va coincidir en la necessitat de reformar l’administració.

Pels  socialdemòcrates el Govern hauria d’haver optat per aquesta via en lloc d’aplicar “pedaços lluents que amaguin un desgast irreversible”, segons va manifestar el conseller Gerard Barcia. I els demòcrates van estar d’acord a abordar la redacció de la nova llei de la funció pública de manera urgent, però a la vegada van defensar l’aplicació de mesures per disminuir les despeses de l’Estat, com ara la reducció dels salaris més alts dels funcionaris.
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va explicar que per pal·liar la greu situació de les finances públiques s’ha engegat tot un paquet d'iniciatives, que passen per la disminució de la despesa i l’augment dels ingressos, “perquè sense un ajust no arribarem mai a un equilibri pressupostari”.
Segons va assenyalar el ministre, les despeses de personal de l’administració general i dels organismes que en depenen van representar l’any 2010 un 39% del total que es va liquidar. Per això, Cinca va dir que els funcionaris han d’entendre que han de fer un esforç, igual que passa en el sector privat, sobretot tenint en compte que “són el segon sector més ben pagat i amb millors prestacions complementàries”.  “O reaccionem ara o el problema ja no serà de retallades”, va argumentar el titular de Finances. 
I en relació amb el fons de la qüestió, la reforma de l’administració, Cinca va dir que es farà “des del diàleg” amb la plataforma sindical de funcionaris, que aviat serà convocada per mantenir una primera reunió, i que es preveu tenir enllestida durant aquest any. El ministre va explicar també que es tindran en compte els punts acordats a la taula de treball que havia treballat durant la legislatura passada i es va mostrar disposat “a tenir en compte les aportacions dels representants sindicals; si no ja no negociaríem”.
El president suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Gerard Barcia, va ser l’encarregat de defensar l’esmena a la totalitat del seu grup. El parer dels socialdemòcrates és que la norma generarà malestar als funcionaris, perjudicarà la reactivació econòmica i minvarà els ingressos de la Seguretat Social. “Es perd una ocasió d’or i en lloc d’aportar solucions aquesta llei afegeix més problemes”, va opinar Barcia, que va ressaltar que el que cal és fer ja una nova llei de la funció pública, en què el seu partit ja està treballant per presentar-la després de l’estiu si no ho han fet abans els demòcrates. Barcia va insistir que abans de fer retallades calia “posar fi al desgavell, fruit de molts anys de governs liberals que han mal interpretat i han mal aplicat la llei actual”.
La consellera demòcrata Sílvia Riva, presidenta de la comissió legislativa d’Interior, va expressar el suport total del seu grup parlamentari al projecte de llei. Riva va assegurar que no és una mesura contra un col·lectiu i va criticar els “estereotips” que, en la seva opinió, van fer  servir els socialdemòcrates per defensar l’esmena a la totalitat. En aquest sentit, Riva considera que els ciutadans esperaven propostes constructives i millores al text per part de l’oposició.
La consellera es va referir també en la seva intervenció a la gravetat de la situació econòmica i va recalcar que la mesura, igual que va dir el ministre de Finances, ha de servir per encetar el camí cap a l’equilibri pressupostari i que no és l’única que s’ha pres. Per Riva, l’autèntic debat serà el de la reforma de la funció pública per fer-la més transversal, més dinàmica i més sostenible. 
L’esmena a la totalitat va ser rebutjada per 21 vots en contra i 6 a favor. A partir d’ara el text segueix el seu curs i els grups parlamentaris podran presentar les esmenes parcials que considerin oportunes. D’aquesta manera, es preveu que la llei pugui entrar en vigor o bé l’1 d’abril o l’1 de maig, en funció del calendari parlamentari, segons la previsió realitzada pel ministre de Finances.

La pujada de la taxa del tabac s’aprova per assentiment
El Consell va aprovar ahir per assentiment el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum. L’objectiu del text és incrementar un 10% l’impost sobre el tabac, que tot i així continuarà sent un producte atractiu per als visitants perquè mantindrà un diferencial de  preu d’un 35% respecte dels països veïns. A la vegada, la pujada reduirà l’atractiu que pot suposar el tràfic il·lícit del producte.
Tot i votar a favor del text per estar d’acord amb la finalitat que té, el grup socialdemòcrata es va mostrar molt crític sobre com s’havia tramitat el projecte. El conseller socialdemòcrata David Rios va ressaltar les “xifres dansaires” que havia donat el Govern de les quantitats que es recaptarien. “No podem admetre que els consellers generals estiguem obligats a fer la nostra feina de qualsevol manera, amb la poca, incorrecta, i moltes vegades inexistent, informació que ens lliura el Govern”, va dir Rios. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va recordar en la seva intervenció que les taxes sobre el tabac encara representen el 25% de la recaptació en impostos indirectes. La consellera demòcrata Meritxell Mateu va assenyalar la importància que s’assegurin 9 milions d’euros més per a les arques de l’Estat.