Diari digital d'Andorra Bondia

DA i PS discrepen sobre els resultats de la propera avaluació del Moneyval


Escrit per: 
Redacció

Els representants de Demòcrates per Andorra (DA) i del grup parlamentari socialdemòcrata (PS) van discrepar ahir sobre els resultats previstos de cara a l’avaluació del proper informe Moneyval, que s’emetrà el març de l’any vinent.

Després que el Consell General aprovés ahir per assentiment dues iniciatives legislatives relatives a la delinqüència transnacional i al blanqueig de capitals, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va apuntar que “el Govern confia obtenir una avaluació favorable”. Per contra, el cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va opinar que “ens continuaran estirant les orelles”.
Després que Sílvia Calvó i Josep Anton Bardina juressin el càrrec de consellers generals a la Casa de la Vall, la sessió parlamentària d’ahir va deixar una certa sensació d’entesa entre majoria i oposició. Units a l’hemicicle amb l’objectiu de donar una bona imatge a les institucions internacionals, el grup parlamentari socialdemòcrata va donar suport a la ratificació del conveni de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional, i va votar també de forma favorable la primera llei de la legislatura, relativa a la cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme.
No obstant, Bartumeu va avisar durant el seu torn de paraula que, malgrat els avenços realitzats en la sessió d’ahir, “les conclusions preliminars del Moneyval són molt dures, en la mesura que plantegen que hi ha seriosos dubtes sobre l’eficàcia del control de l’aplicació dels dispositius de lluita contra el balnqueig i, en conseqüència, sobre l’eficàcia real del sistema”.
L’efímera sintonia expressada a l’hemicicle va arribar a la fi amb la compareixença del president del grup parlamentari socialdemòcrata. Després de lamentar que el conveni de l’ONU no s’hagi ratificat fins ara malgrat estar sobre la taula des del 2001, Bartumeu va discrepar amb els demòcrates respecte a les bones perspectives expressades sobre l’avaluació de l’informe Moneyval. “No n’hi ha prou ni de bon tros. Hem fet una part de la feina, però en queda molta per fer”, va assegurar Bartumeu, que va preveure una nova estirada d’orelles.
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va replicar que “el Moneyval no pretén ser un professor ni nosaltres som alumnes”, i va afegir que “en set dies hem fet tot el possible per posar-nos en la posició més favorable davant del Moneyval”. De la seva banda, la consellera general demòcrata Meritxell Mateu va matisar que abans de la sessió d’ahir hi havia catorze punts que no complien les recomanacions internacionals, mentre que amb les millores introduïdes es reduiran a quatre.
Segons van explicar els demòcrates, aquests punts no s’han pogut esmenar de forma urgent, sinó que s’hauran de tramitar per la via ordinària, ja que en alguns casos afecten el Codi Penal i en altres es volen consultar amb els agents socials. Tot i així, Cinca va assegurar que ja s’ha informat el Moneyval de la intenció de tirar endavant les iniciatives legislatives necessàries durant els propers mesos, ja que “el Govern vol donar una mostra inequívoca de la seva voluntat”.

Rebuig de les vicepresidències
D’altra banda, Bartumeu va explicar que el grup parlamentari socialdemòcrata va renunciar a les vicepresidències de les comissions parlamentàries després que la majoria els imposés les presidències. El president del grup parlamentari va assegurar que “fins ara mai s’havia fet així, sinó que hi havia la delicadesa de demanar les preferències”, i va afirmar que “aquest fet confirma que l’anunciada nova manera de fer s’està quedant en un anunci”.

Proclamats els membres de la comissió permanent al Consell
La sessió parlamentària d’avui servirà per nomenar els membres de la comissió permanent del Consell General, que estarà formada per Josep Anton Bardina, Olga Gelabert i Mariona González per a la circumscripció nacional, i Carles Enseñat, Montserrat Gil i Sílvia Riva per a la circumscripció parroquial, segons va sortir publicat ahir al BOPA.
D’altra banda, els dos membres titulars que formaran part de la delegació del Consell General davant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa seran Meritxell Mateu i Gerard Barcia, mentre que els suplents seran Josep Anton Bardina i Sílvia Bonet.
Pel que fa a la delegació del Consell General davant de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE, els membres titulars seran Olga Gelabert i Rosa Gili, mentre que els suplents seran Sílvia Calvó i David Ríos.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte