Espot es mostra convençut de l'encaix que aquest nou pas en els drets de les dones té en la preservació del sistema institucional.

El cap de llista nacional de Demòcrates, Xavier Espot, s'ha compromès aquest matí a avançar cap a la despenalització de l'avortament a Andorra, en el sentit d'eximir de qualsevol responsabilitat penal la dona que decideixi interrompre voluntàriament l'embaràs: "Volem que les dones tinguin la tranquil·litat que, si interrompen l'embaràs fora d'Andorra, no se'n derivaran conseqüències al nostre país", ha refermat, tot i recordar que mai s'ha incoat cap causa penal a cap dona per haver avortat.

Aquest nou pas en el reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones s'ha de fer des del "diàleg lleial, discret i sincer" amb el conjunt de les institucions. Espot s'ha mostrat convençut que l'avenç té el seu encaix en el "manteniment del nostre sistema institucional, un sistema que ha permès la pau, la independència i la pervivència d'Andorra i que ens permet assentar-nos amb molta més fortalesa i resiliència de cara al futur". El candidat taronja també s'ha mostrat confiat que la despenalització de la dona farà factible la possibilitat "de rescabalar econòmicament" les que decideixin interrompre l'embaràs i no tinguin suficients recursos.

Acompanyat de la número 2 de la llista, Meritxell López, i de la candidata de la llista de Sant Julià, Helena Mas, ha fet aquestes declaracions en el sisè dia de campanya davant del Centre d'Atenció Primària de Santa Coloma, seu del Servei Integral d'Atenció a la Dona, inaugurat aquesta legislatura i que ha donat "compliment a un compromís contret fa quatre anys". Des de la seva posada en funcionament, el SIAD ha ofert "assessorament públic, gratuït i confidencial" a un centenar de dones, bona part de les quals demanaven informació i suport sobre una possible interrupció de l'embaràs