La primera reunió de la junta de presidents de grup parlamentari celebrada ahir va acordar que les comissions les formaran entre sis i vuit consellers generals. Els demòcrates tindran la presidència de quatre i la vicepresidència de quatre més, mentre que als liberals els corresponen dues presidències i dues vicepresidències, i al grup mixt dues presidències.
La subsíndica general, Mònica Bonell, va indicar que serà la setmana vinent quan es determinarà la composició concreta de cadascuna de les comissions. Una novetat en relació a la legislatura passada és que la votació en el si de les diferents comissions es farà amb el vot ponderat, és a dir, en funció del nombre de parlamentaris que té cada grup, pel que fa a demòcrates i liberals, o cadascuna de les dues formacions que integren el grup mixt: tres consellers de Junts i dos de Socialdemocràcia i Progrés (SDP).
Una altra qüestió que es va tractar en la junta de presidents va ser la dotació econòmica de què disposaran els grups parlamentaris. La quantitat total pressupostada per aquest concepte és de 794.159 euros. Un 30% (238.247 euros) es reparteix de manera proporcional entre els tres grups: 79.418 per cadascun; un altre 30% es divideix entre els 28 parlamentaris, amb la qual cosa cada grup sumarà 8.508 euros per cada elegit, i finalment un 40% servirà per pagar els consellers que es dediquen a ple temps a les tasques parlamentàries.
Els demòcrates tindran tres consellers generals a dedicació plena (Meritxell Mateu, Meritxell Palmitjavila i Maria Martisella), els liberals un (Carina Montaner) i el grup mixt dos: Rosa Gili (Junts) i Sílvia Bonet (SDP). Bonell va explicar que aquest és el repartiment econòmic que es farà en els primers mesos de la legislatura, tot i que és una qüestió que s’analitzarà en futures reunions, igual que passarà, per exemple, amb les dietes que reben els consellers pels desplaçaments als diferents organismes internacionals dels quals formen part. En aquest sentit, la subsíndica va manifestar que continuarà la política de contenció de la despesa.
Durant la reunió d’ahir també es van fixar tres dates en què tindran lloc sessions de control del Govern: 30 d’abril, 14 de maig i 11 de juny. També es va determinar la composició de la comissió permanent, de la qual formaran part Josep Anton Bardina, Meritxell Palmitjavila i Patrícia Riberaygua per DA, Josep Majoral i Ferran Costa pels Liberals, i Rosa Gili en representació del grup mixt.