Sense tocar ni l’esperit ni les obligacions de la llei però a la vegada mirant de rebaixar la càrrega que pot comportar per a propietaris i empresaris, i especialment per a petits comerciants i tenidors. Aquesta és la filosofia i l’objectiu de les 22 esmenes que el grup parlamentari demòcrata ha presentat al projecte de llei d’accessibilitat universal, un text “indispensable per garantir la igualtat d’oportunitats i assegurar l’eliminació de tota tipologia de barreres que dificulten la plena participació de les persones amb discapacitat a la nostra societat”, segons va assegurar ahir la consellera general demòcrata Carol Puig, que, acompanyada per la també parlamentària Meritxell Alcobé, van explicar les principals propostes de millora del text de la formació.

Així, i seguint aquesta línia d’alleugerir terminis i condicions que s’estableixen en termes d’accessibilitat, DA incorpora excepcions en l’elaboració dels plans d’accessibilitat. D’aquesta manera, va precisar Puig, si un local o una instal·lació té una superfície inferior als cent metres quadrats no caldrà fer el pla d’accessibilitat, sempre que no hi hagi un canvi d’ús. Igualment, un cop el pla estigui degudament registrat, tampoc serà necessari fer cap pla quan hi hagi un canvi de titularitat si es manté el mateix ús. A més, va continuar Puig, en una altra esmena s’encarrega al Govern l’elaboració de models de plans d’accessibilitat per facilitar l’elaboració dels mateixos a empresaris i propietaris.

Quant a la possibilitat de presentar “solucions alternatives” en aquells casos en què un espai o servei no pot complir la normativa d’accessibilitat, el grup de la majoria proposa que sigui Afers Socials qui validi aquestes propostes, amb la possibilitat d’elevar-ho a la Comissió per al Foment de l’Accessibilitat, a la vegada que inclou el concepte de càrrega desproporcionada, que haurà de determinar si aquella instal·lació, servei o immoble ha de fer o no certes actuacions d’accessibilitat. En aquest sentit, i tot i que s’acabarà definint els barems en comissió, Puig va destacar que es tindran en compte els ingressos anuals, el cost global de la inversió o elements estructurals, entre d’altres.

D’altra banda, i pensant en “el petit empresari o arrendador que són els més vulnerables”, en una altra esmena es planteja l’obligació del Govern de desenvolupar un programa d’ajuts per donar suport en el finançament de les actuacions que es desprenguin dels plans d’accessibilitat, segons va detallar Alcobé, que va destacar també que es proposa rebaixar l’import de les sancions greus i les molt greus, que passarien de 50.000 a 25.000 euros i de 100.000 a 50.000 euros, respectivament, per fer-les “més proporcionades”.

Finalment, demòcrates, que en una altra esmena vol obligar els vehicles amb llicència de taxi a  oferir sistemes de pagament alternatius al pagament en efectiu “per facilitar el pagament a les persones amb discapacitat”, allarga el termini per a l’elaboració i registre dels plans d’accessibilitat de dos a tres anys, a la vegada que fixa un termini màxim de set anys per a l’execució de les accions previstes als plans d’accessibilitat a comptar de la data de registre d’aquests.


El PS vol reforçar la Comissió per al Foment de l’Accessibilitat

Recollint els suggeriments de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), primer, i de la Cambra de Comerç, després, el Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat, en dues tandes, 13 esmenes al projecte de llei d’accessibilitat universal que busquen, en bona part, reforçar el rol i les competències de la Comissió per al Foment de l’Accessibilitat. Així ho va explicar ahir la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal, que va detallar que, de la mateixa manera que passa amb d’altres comissions, la formació vol que la d’Accessibilitat tingui “un caràcter vinculant” i que no faci únicament “informes preceptius”. En aquesta línia, els socialdemòcrates, que consideren que la llei “és prou bona i està ben enfocada”, aposten també perquè la Comissió no només avaluï la idoneïtat de les solucions alternatives que es puguin presentar en aquells casos en què els espais no puguin complir la normativa d’accessibilitat, sinó també que “validi aquestes solucions”.

Donant resposta als neguits de la Cambra, el PS proposa també que el Govern hagi de fer un programa d’ajudes per ajudar a finançar les actuacions necessàries en matèria d’accessibilitat a aquells empresaris que tinguin dificultats per assumir-les, mentre, en aquest cas a proposta de la FAAD, es planteja també, per fer encara “més transversal” la llei, incloure entre els diferents àmbits i entorns que recull el de la Justícia.

Finalment, i a part d’alguna esmena més de caràcter tècnic per corregir algunes imprecisions en el redactat, des de la formació es recull la proposta de la FAAD per tal que es pugui preveure com a sanció accessòria el tancament del local o negoci en els casos on hi hagi reiterats incompliments.