Diari digital d'Andorra Bondia
DA tomba la moció del PS sense justificar la legalitat de la declaració
DA tomba la moció del PS sense justificar la legalitat de la declaració

DA tomba la moció del PS sense justificar la legalitat de la declaració


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La majoria demòcrata va rebutjar ahir la moció presentada pels consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) per instar el Govern a revocar la declaració com a projecte d’interès nacional de la plataforma esquiable al peu de la pista Avet i d’un aparcament soterrat a Soldeu, moció que sí va rebre el suport del grup liberal i del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi.
La parlamentària independent del grup mixt, Sílvia Bonet es va sumar al ‘no’ de la bancada taronja malgrat, en la seva intervenció, haver “exigit” a l’executiu un informe jurídic per poder-se posicionar ja que considerava que el que s’estava debatent era “la interpretació”  en un sentit o altre de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGOTU).
De fet, en la defensa de la moció, el conseller socialdemòcrata Pere López va insistir a mirar de posar en evidència que el projecte de la plataforma de Soldeu no s’adapta ni a les disposicions de la LGOTU per poder ser qualificat com d’interès nacional ni al que diu el propi pla d’ordenació d’urbanisme parroquial (POUP) de Canillo.
En aquest sentit, López, que va acusar l’executiu de “saltar-se la llei amb tota impunitat i sense donar explicacions”, va recordar que la legislació vigent especifica que “un projecte d’interès nacional l’ha de redactar, planificar, aprovar i executar el Govern”, a la vegada que la infraestructura plantejada tampoc es correspon amb cap de les tipologies definides a la llei. 
Així mateix, el conseller general del PS, que va assegurar que el projecte de Soldeu “existeix de fa temps” i si no s’havia tirat endavant per altres executius “és perquè no hi havia una cobertura legal”, va remarcar que “un projecte privat, ara per ara, no pot ser objecte de ser declarat d’interès nacional”.
Des de les files demòcrates, el parlamentari Marc Ballestà va ser l’encarregat d’explicar per què es rebutjava la moció del PS; unes explicacions, però, que López, que va demanar fins a tres ocasions per l’article concret de la LGOTU que avalaria la declaració d’interès nacional de la plataforma sense obtenir cap resposta, va considerar del tot insuficients.
I és que Ballestà, que seguint la línia del titular d’Ordenament Territorial de la setmana passada va recordar projectes precedents com el Centre de Tecnificació d’Ordino o el CIAM d’Escaldes-Engordany (ara Artalroc) es va limitar a recordar que la declaració d’interès nacional de la plataforma esquiable i l’aparcament soterrat compta amb l’aval de la comissió tècnica d’urbanisme (CTU), òrgan que va respondre també a les al·legacions contra el projecte presentades per l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat.
Així mateix Ballestà, que davant la insistència de López va recordar-li que “la competència per decidir si és o no legal la tenen els òrgans jurisdiccionals”, va assegurar que a part de la vessant esportiva, la plataforma, en tant que esquí, té una vessant educativa i fins i tot cultural perquè “l’esport és també una manifestació cultural”.
Des del grup parlamentari liberal, el conseller general Josep Majoral va defensar la importància del projecte de la plataforma per tal que el país aculli competicions de primer nivell així com el benefici que comportaria l’aparcament pel poble de Soldeu. No obstant això, i malgrat estar d’acord amb el projecte, Majoral va exigir al Govern “que tots els processos emprats siguin els adients i impecables” i va coincidir amb López amb el fet que, amb la legalitat vigent la infraestructura de Soldeu no pot ser declarada d’interès nacional, motiu pel qual va justificar el vot favorable dels liberals a la moció.
Per la seva part, Víctor Naudi va destacar que la qüestió de la declaració d’interès nacional de la plataforma “és una mostra més de la precipitació amb què actua el Govern”, a qui va acusar de “voler fer passar el clau per la cabota”. Per Naudi, que va compartir que amb la llei actual “la declaració és il·legal”, s’hauria “pogut actuar d’altra forma per tirar endavant aquest projecte”.

DA
legalitat
declaració
tomba
PS
justificar
plataforma Avet

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte