Després que els cònsols de les set parròquies hagin posat de manifest els seus dubtes a l’entorn de la proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques, d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com a regla d’or, el grup parlamentari demòcrata ha exposat la voluntat d’escoltar aquests neguits. Això es farà en una reunió prevista per al mes de setembre entre els consellers de DA que formen part de la comissió de Finances i els mandataris comunals.
Fonts properes als parlamentaris demòcrates van exposar que fins aleshores no es vol fer cap mena de valoració ja que primer de tot volen sentir de viva veu les seves inquietuds, sobretot tenint en compte que ara no s’està treballant en el text. En tot cas, la voluntat de DA és estudiar els neguits que el document suposa per als cònsols. Així mateix, es va posar en relleu la voluntat de diàleg, tal com ho demostra la primera trobada que ja van tenir els comuns amb els consellers demòcrates de la comissió, i el “contacte constant” dels parlamentaris parroquials de DA amb els cònsols.
Els principals dubtes que aquesta proposició de llei ha generat en els mandataris comunals giren a l’entorn de l’obligatorietat de destinar el superàvit a rebaixar l’endeutament, el fet que les corporacions hagin de presentar una planificació pressupostària a inicis de mandat per als següents quatre anys i la possible ingerència del Tribunal de Comptes. En tot cas, tots els cònsols que s’han pronunciat sobre el text han assegurat compartir-ne l’esperit però no en veuen clara l’aplicació. Així, en relació a l’obligatorietat de tenir una previsió pressupostària per a tot el mandat, indiquen que caldria algun mecanisme que permetés executar alguna inversió no prevista si es presenta la necessitat.
El cònsol de Canillo, Josep Mandicó, també va informar fa unes setmanes que la voluntat de les dues parts, tant consellers generals com cònsols, és “buscar una entesa entre uns i altres”. Per això, conjuntament amb el Consell General, han sol·licitat uns informes.