La redefinició de l’actual sistema de transferències i competències dels comuns és una de les prioritats que Demòcrates per Andorra (DA) s’ha fixat per a la propera legislatura en cas que tingui la responsabilitat de governar. I ho volen fer, a més, amb una certa celeritat, de manera que es comenci a negociar amb els comuns durant aquest mateix any, i que el 2016 la reforma ja estigui “encaminada”.
Els caps de llista per Andorra la Vella, Jordi Cinca i Rosa Ferrer, van explicar ahir, durant la presentació dels candidats d’aquesta parròquia, que del que es tracta és  de “racionalitzar i optimitzar” els recursos sense que s’hagi de modificar la Constitució. Cinca va indicar que per portar a terme aquesta reforma no es parteix des de zero, sinó que es disposa com a eina de treball del document que va elaborar Antoni Riberaygua al capdavant del ministeri de Presidència, mentre que Ferrer va insistir que els canvis que s’introdueixin han de ser “des del consens”.
Una altra de les prioritats per als demòcrates és la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea (UE). “No es pot girar l’esquena a aquesta oportunitat”, va dir Cinca. Tot i així, Cinca va voler deixar clar també que no es firmarà cap acord que no serveixi “per rellançar el país”. Els caps de llista van justificar la coalició de DA i Coalició d’Independents (Cd’I) en el fet que es tracta de dues opcions polítiques que han tingut responsabilitats de govern i que han aplicat “la mateixa manera de gestionar”. Pel que fa a la composició de la candidatura, Cinca va destacar que hi ha persones “amb molta experiència i cares noves”.
Ahir també es va presentar la candidatura “continuista amb forces renovades” de DA+UP a Encamp, integrada per Maria Martisella i Carles Enseñat. Martisella es va mostrar contenta de tenir “un gran equip que se suma a un projecte de continuïtat” i va indicar que la voluntat és “seguir impulsant les reformes necessàries per poder encarar el futur del país amb valentia”. Enseñat, per la seva banda, va recordar que els demòcrates arriben amb “els deures fets” i que ara és el moment d’aprofundir en les accions dutes a terme durant la darrera legislatura.
El candidat parroquial de Sant Julià de Lòria, Gilbert Saboya, i Cinca es van reunir ahir amb els membres de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). La trobada es va centrar en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea.  Cinca va afirmar que la fiscalitat queda fora de la negociació amb Europa, i que aquesta no té cap mena de competència sobre el model impositiu. A més,  va assegurar que DA congelarà els percentatges dels impostos i que no se n’introduirà cap de nou.
Les candidates Mònica Bonell, Patrícia Riberaygua i Olga Gelabert es van reunir dilluns amb l’Associació de Dones d’An­dorra (ADA) i van explicar la voluntat d’elaborar un llibre banc de la igualtat i la lluita contra la discriminació. A més, DA impulsarà una llei que garanteixi la igualtat efectiva de tots els ciutadans.
La cap de llista de la parròquia de la Massana, Olga Gelabert, acompanyada del candidat escaldenc Miquel Aleix, va explicar la voluntat demòcrata de seguir impulsant la construcció.  Gelabert va exposar que el projecte demòcrata preveu estabilitzar la inversió pública al voltant del 3,5% del PIB per evitar alts i baixos en el sector.