Diari digital d'Andorra Bondia

DA vota en solitari la llei tributària tot i les millores fetes en comissió


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

Els tres grups parlamentaris van admetre la bona feina que s’havia fet a la comissió legislativa en relació al projecte de llei de bases de l’ordenament tributari. Això no va ser suficient, però, tot i les moltes millores introduïdes, perquè el text rebés el suport de tota la cambra, ja que finalment només els demòcrates hi van votar a favor, mentre que els socialdemòcrates ho van fer en contra i el grup mixt es va abstenir. Uns i altres van coincidir també que és una llei necessària perquè l’anterior, d’ara fa disset anys, no serveix per aplicar el nou model fiscal que s’ha anat definint.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va qualificar la llei de “peça clau” i “eina imprescindible” per garantir una “gestió eficaç” del nou marc fiscal. Tot i així, va advertir que si bé es tracta inicialment d’un text “suficient” i “un bon punt de partida”,  s’haurà d’estar atent per si s’ha d’anar canviant sobre la base de possibles disfuncions. En aquest sentit, va assenyalar que en aquests moments no pot dir si es necessitaran més recursos per a l’agència tributària, “però podria passar” si es pretén que sigui al màxim d’àgil. En aquest mateix sentit, el ministre va defensar també una única agència tributària estatal, com a “element cabdal” perquè sigui més eficaç i es pugui evitar aquest possible creixement. Cinca es va referir a alguns punts importants del text final assolit, com són la capacitat executiva que es dóna a l’agència tributària, el reforç dels drets dels contribuents i la confidencialitat que sempre tindrà la informació fiscal. “Es tracta d’una llei que garanteix un salt endavant en la gestió tributària”, va opinar el ministre.
El president del grup socialdemòcrata, David Rios, va justificar el vot en contra dient que es tracta d’una llei que “protegeix el frau” perquè no es donen a l’agència tributària totes les eines que necessita per fer la seva tasca. A més, va criticar que determinats projectes estratègics es puguin beneficiar de beneficis fiscals i que els inspectors tributaris necessitin una ordre judicial per entrar als domicilis professionals.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va criticar la “retroactivitat” de la llei, ja que es podrà demanar informació dels últims quinze anys a comptar des de la data de defunció d’una persona, i que “commini” la justícia a col·laborar quan se li demani. Des de les files de la majoria, Xavier Montané va considerar que s’havia assolit l’equilibri entre les garanties que es donen als obligats tributaris i les eines de què disposarà l’agència tributària per requerir informació referida a l’àmbit fiscal.

Els tres grups donen suport al projecte de llei de l’espai digital

El projecte de llei reguladora de la contractació electrònica i dels operadors que desenvolupen la seva activitat econòmica en un espai digital es va aprovar ahir per assentiment. El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va manifestar que és “un pas més” en el procés d’obertura i de diversificació econòmica encetat pel Govern. La regulació ha de permetre que empreses relacionades amb l’espai digital es posin en funcionament amb un marc jurídic que dóna garantia tant als consumidors com als empresaris, segons va ressaltar Alcobé. El ministre va assenyalar en la seva intervenció que aquest és un sector en alça, com ho posa de manifest  que ja suposa el 3,5% del PIB europeu, una xifra que es preveu que es doblarà el 2016. El ministre va dir que aquesta regulació “complementa de forma gairebé perfecta la Llei del comerç”. En aquesta mateixa línia, la consellera demòcrata Sílvia Calvó va indicar que és una llei “moderna” i “adaptada a Andorra”. El president del grup socialdemòcrata, David Rios, es va mostrar a favor del text, en tractar-se d’una llei necessària, si bé va recordar que el seu grup ja havia presentat una proposició de llei per regular el comerç electrònic i va ser refusada pels demòcrates. Per la seva banda, la consellera del grup mixt Sílvia Bonet va destacar les oportunitats que la nova llei obre perquè es creïn llocs de treball i va opinar que és un text que segurament s’haurà d’anar revisant en el futur a causa dels canvis constants que tenen lloc en aquest
àmbit.

Suport a la creació del col·legi de dietistes

Els tres grups parlamentaris van donar suport ahir al projecte de llei de creació del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra. Es tracta de l’onzè col·legi professional que s’ha posat en marxa després que es creés la  regulació que ho permet. Els demòcrates van ressaltar ahir la importància que una professió com aquesta, de molta importància però que a vegades s’ha banalitzat, disposi també d’una entitat que aplegui els seus integrants titulats, cosa que redundarà en benefici de tota la societat. En la sessió que ahir a la tarda va celebrar el Consell General es va aprovar també, amb el suport de tots els grups, la ratificació del protocol addicional del Conveni penal sobre la corrupció del Consell d’Eu­ropa; l’adhesió al Conveni sobre la prohibició del desenvolupament i la producció d’armes biològiques i sobre la seva destrucció, i la proposta d’acceptació de l’Estatut de la Conferència de l’Haia de Dret Internacional Privat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte