Diari digital d'Andorra Bondia

Dallerès i Vives fan una crida al diàleg abans de la trobada entre el PS i ApC


Escrit per: 
Redacció

El síndic general, Josep Dallerès, va fer ahir una crida al diàleg en el discurs de Meritxell, coincidint amb l’anunci del cap de Govern, Jaume Bartumeu, que avui es reprenen les negociacions per aprovar el pressupost.

Durant l’homilia oferta al santuari canillenc, l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, també va fer referència a la situació política per la qual passa el país i va desitjar la “construcció de ponts de comprensió i d’entesa, que tant necessitem”. Així mateix, Vives va assenyalar les actuals “carències econòmiques i laborals, de valors educatius i familiars”.
El caràcter festiu de la diada de Meritxell va topar ahir amb l’al·locució del síndic general, que no va amagar la seva preocupació per la situació política actual i va demanar un esforç a les diferents formacions per redreçar-la. Dallerès va admetre un “cert desencís” i un “sentiment de pèrdua de temps”. També va amonestar les parts que han dialogat “sense ànim de fer-ho”. Finalment, va animar el Govern i els grups parlamentaris a defugir actituds intransigents i a donar “prova de la transparència, la comprensió i l’agilitat indispensables per dur a bon terme qualsevol negociació”.
Després de la celebració eucarística, que va aplegar centenars de fidels vinguts de tots els punts del Principat, els grups parlamentaris van reinterpretar el guió polític dels últims mesos. D’una banda, la manifestació de bones intencions de les dues parts que mantenen les negociacions pel pressupost, i de l’altra, l’autoexclusió dels reformistes del procés.
El representant del Partit Sociademòcrata, Francesc Rodríguez, va reiterar la prioritat de consensuar uns comptes per al 2011 i va avisar que “tots hauríem de fer concessions” si es vol evitar l’avançament dels comicis. El responsable d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va admetre que cal “un diàleg obert, transparent” i va tornar a manifestar: “No treballem amb un escenari d’eleccions.” Finalment, el president del grup reformista, Joan Gabriel, va apel·lar a “aquells que puguin” perquè “arribin a pactes de generositat i va certificar la posició de la formació que lidera: “L’any passat es va esgotar una via i és molt difícil trobar-ne una altra ara.”
Així, d’acord amb les recomanacions del síndic general, PS i ApC van aixecar la bandera del diàleg quan faltava poc més de 24 hores perquè el Govern presentés a la plataforma política les línies generals del pressupost. Sobre aquesta qüestió, Nomen va avançar que faran “una proposta que sorprendrà moltes persones sobre com s’ha de fer aquestes negociacions”, si bé va preferir mantenir el suspens fins avui.
De la seva banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va avisar que “s’està esgotant el temps de mantenir les ambigüitats” i va afegir que la reunió d’avui “permetrà començar a veure si es pot avançar en la línia que diu el síndic”. El cap de l’executiu es va mostrar “raonablement esperançat” i va afirmar que “el Govern donarà totes les possibilitats d’esmenar [el document presentat] i cadascú assumirà les responsabilitats que es derivin del seu paper”. No obstant, Bartumeu va avisar el grup parlamentari que “no pot ser que la força minoritària vulgui marcar al cent per cent les negociacions i les línies del pressupost”.

‘Cas Encuentra’  
D’altra banda, les reaccions a l’escàndol que va provocar la dimissió del conseller d’ApC Òscar Encuentra també van ser presents en la diada de Meritxell. Durant l’homilia, d’un contingut essencialment religiós, l’arquebisbe va fer referència al cas,  en demanar perdó per a “aquells que han fallat en els seus deures professionals o familiars, sobretot quan els nostres mancaments fan mal als infants i als joves, als més febles de la societat”.
El president del grup ApC va mostrar el seu agraïment per aquestes paraules i va assenyalar que l’entrada de Carles Ensenyat al Consell General “no ha de canviar gran cosa”, ja que “sempre s’ha treballat amb consens”. En aquest sentit, Rodríguez va apuntar que respecten “les decisions que pugui prendre ApC” i va afegir que “les declaracions de les persones quan parlen en nom del grup parlamentari i del partit no són sempre coincidents”.

Indult de vuit mesos
Finalment, Vives va signar ahir la mesura de gràcia acordada en el marc de la visita del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, que va ratificar el decret dimarts. Tot i que de moment es desconeix el nombre de persones que es beneficiaran de la iniciativa, el secretari general del copríncep, Joan Massa, va avançar ahir que l’indult serà similar al de fa set anys i reduirà les condemnes vuit mesos.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte