La il·lusió que havia generat l’aliança socialdemòcrata sumant PS i SDP per afrontar aquestes eleccions es va esvair de seguida ahir a la nit. No havia passat ni una hora des de l’inici de l’escrutini i en una seu del PS pràcticament buida ja predominaven les cares llargues. La candidatura de PS SDP+ no estava obtenint els resultats esperats, ni tan sols en aquelles parròquies que d’entrada semblava que tenien pràcticament guanyades, i es confirmava que Concòrdia els esgarrapava terreny, arribant-los a superar com a segona força més votada. La patacada era tan evident  (dels sis consellers que tenia el PS la passada legislatura s’han quedat a la meitat, amb tan sols tres) que a un quart d’onze de la nit ja va aparèixer Pere López per fer balanç de la nit.

“És una evidència que el resultat obtingut no és el que esperàvem”, va afirmar en una compareixença davant de tots els candidats de la formació, apuntant que “els números parlen que hi ha hagut un vot molt majoritari pel canvi, però aquest vot s’ha dispersat”. En aquest sentit remarcava que la suma dels vots dels tres partits que havien format part de la coalició de govern fins ara quedava per sota de la resta de partits “que teòricament treballaven pel canvi”.

De la mateixa manera va anunciar que el primer que havia fet havia estat trucar al cap de llista de Concòrdia, Cerni Escalé, així com a la candidata d’Andorra Endavant, Carine Montaner, “per felicitar-los pels bons resultats obtinguts”, per a continuació parlar també amb candidat demòcrata, Xavier Espot, “per felicitar-lo com a guanyador de les eleccions”.

López no amagava “una valoració negativa” dels resultats, tot i defensar que “nosaltres havíem llegit bé que hi ha molta disconformitat amb la línia que segueix el Govern o que s’ha anat produint aquests anys”. També va assenyalar la força amb què han irromput a l’escenari polític dues noves forces com són Concòrdia i Andorra Endavant, “una irrupció més forta de la que imaginàvem”, i que a més d’uns impactes “obvis” en la llista nacional, també els ha perjudicat en unes territorials “on pensàvem que estàvem en condicions de disputar-les molt sòlidament, però ha estat impossible amb el seu nivell de vots”.

El cap de llista de PS SDP+ considera que aquests nous partits “han capturat vot” que fins ara “el PS aglutinava, el contrari al conservadorisme” i amb un sistema majoritari com el que s’aplica a les territorials ha permès que Demòcrates hagi acumulat més escons amb un percentatge inferior de suports.

Participació
El candidat socialdemòcrata també va analitzar com havia pogut condicionar els resultats la participació. “Semblava que en aquestes eleccions la participació havia d’augmentar, i al final el que ha passat és que ens hem repartit els mateixos votants amb més forces”, va exposar, insistint que en un sistema majoritari com l’actual això acaba com ja sabem, i no és cap novetat”.

Per aquest motiu tornava a apuntar la necessitat de “fer reflexions sobre el sistema”, si bé deixava clar que “no em vull excusar en això perquè el nostre resultat a la llista nacional no és al que aspiràvem ni està a l’altura del que representa el nostre partit”. Amb tot, va continuar, “el sistema electoral amplifica moltíssim les posicions”.

Reflexió
La nit es feia molt costa amunt a la seu socialdemòcrata i després de les paraules de López el local va començar a buidar-se. Els membres de Progressistes-SDP que s’havien acostat fins allà van ser dels primers a marxar, però a mesura que s’anaven confirmant resultats parroquials, també els candidats del PS abandonaven el lloc. Mentrestant, Pere López  admetia que veient els resultats “és obvi i estem obligats els pròxims dies a obrir un procés d’anàlisi i reflexió” per avaluar “el que ha succeït en aquestes eleccions i com encarem el futur sense descartar que hem de començar a plantejar quina serà la nostra tasca parlamentària”.

Preguntat directament sobre si se sentia amb forces per seguir al capdavant de la formació, López va apuntar que “avui no és el dia per fer aquest tipus de debats i anàlisis”, apuntant que el procés que s’obrirà serà “sense cap mena de limitació ni de plantejaments”.