Diari digital d'Andorra Bondia
Àngel Rubio, en una imatge d'arxiu amb Òscar Ordeig: posa punt (i a part?) a una carrera política de 26 anys.
Àngel Rubio, en una imatge d'arxiu amb Òscar Ordeig: posa punt (i a part?) a una carrera política de 26 anys.

Darrers plens i arreveure


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: BonDia

"Au adeu, comença el meu comiat.  A tot el temps passat, bon vent i barca nova". Això que cantava Ovidi Montllor o, probablement, un molt més amable arreveure es deien aquest vespre regidors i conseller comarcals, que celebraven el darrer ple (ordinari el municipal, extraordinari el del Consell Comarcal) del mandat, poques hores abans de sortir disparats a penjar cartells i iniciar (oficialment) la campanya. 

Per la via d'urgència entrava en aquest darrer ple municipal una modificació a l'ordenança de mercat, referent a l'alçada de les parades per no amagar les  botigues (que no sobrepassin el metre i vint centímetres). L'explicava una minuts abans molt emocionada Mireia Font, que s'acomiadava d'una etapa de vuit anys a la corporació. Aprovada per unanimitat. "És que només faltaria que l'última cosa que presentes al ple no te l'aprovessin", bromejava Àngel Rubio. Un altre dels rostres que ja no es veuran –potser entre el públic, aventurem– en el pròxim període. 

Rubio protagonitzava la intervenció de comiat més extensa. No anirà en cap llista i durant el mandat –potser va sentir que calia reexplicar-ho– va deixar el grup de Compromís. "Perdoneu-me si m'estenc però plego" i per això demanava la paciència: s'ho valia recordar una llarga trajectòria en la política municipal de vint-i-sis anys, com a  regidor i com a síndic de greuges. "Perquè m'agrada. I perquè a l'any 1945 els  pares van aterrar a la Seu d'Urgell per sobreviure una guerra, i se'ls va tractar amb honestedat". Això, insistia, "s'ha de tornar d'una forma o una altra i crec que ho he fet amb honradesa". A partir d'ara? "Faré un curset de badar", bromejava. I per concloure, agraïments i pinzellada d'ironia ben estudiada, parlant de la seva última etapa, "que si bé ha estat una mica complicada, m'ha donat l'oportunitat de convertir-me en regidor proscrit; ai, perdó! no adscrit, que sempre m'equivoco".

No ha tingut l'oportunitat d'acomiadar-se Carlota Valls (ex)companya de files, perquè es trobava uns centenars de metres més enllà, en el ple que es desenvolupava a l'edifici del passeig Joan Brudieu. Sí que agafava la paraula des de la CUP Xènia Antona. "No sé què dir, més enllà d'agrair a les treballadores l'ajut que ens han donat, quan hem demanat les coses sempre corrent". I una referència, com Rubio, a la síndica de greuges, Anna Martí. Companys a banda, "dins de les discrepàncies normals, hi ha hagut una cordialitat d'agrair". 

Tampoc Carlos Guàrdia repetirà al consistori, previsiblement: ocupa un lloc molt baix a la llista d'ERC. "Un honor immens formar part del consistori i de l'equip de govern", només li calia desitjar "tota la sort del món" a qui agafi el relleu. "Com a persona amant de la muntanya, i que porto motxilla, m'emporto molts records, molts aprenentatges i, com deia Josep Maria Espinàs, el més important són les persones". Per acabar, ja dèiem, Font molt emocionada. Que feia que l'alcalde acabés bromejant que millor seguir amb els assumptes del dia "abans que acabem tots plorant". 

A efectes pràctics, el ple no ha tingut gran contingut. Entre els punts aprovats, s'ha facultat a Parc del Segre S.A. (com a mitjà propi de l'Ajuntament) per gestionar les obres necessàries per millorar l'eficiència energètica, un projecte que requereix una inversió de 379.000 euros, amb una subvenció del Consejo Superior de Deportes d'uns 127.000. En l'àmbit mediambiental, per cert, Viaplana dedicava part del temps dels informes d'alcaldia a puntualitzar que no s'està regant: si els veïns han vist sistemes de rec en marxa és per detectar si existeixen fuites i, en algun cas, l'electrovàlvula va fallar. També en clau de preocupació per la sequera, hi afegia, es va optar per no adquirir les habituals plantes ornamentals, sinó aromàtiques, que necessiten menys 

El Consell Comarcal apuja el preu dels menjadors escolars

Més abrupta ha estat la sessió al Consell Comarcal. Començant per la desaprovació expressada pel grup de Compromís de l'apujada de preus dels menjadors escolars. "Pugen, i al màxim que permet la llei, quan creiem que l'obligació d'una Administració ha de ser estar al costat de les famílies, per coherència", exposava Carlota Valls. "És coherent no enganyar-nos", li replicava el president de l'organisme, Martí Riera, que argumentava no sols que és "inviable" no fer-ho sinó que s'ha de preveure que ara mateix el servei encomanat a IAUSA presenta un dèficit d'uns 60.000 euros i que tranquil·lament es pot esperar que s'enfili al doble perquè s'han d'actualitzar cuines i equipaments. 

La campanya s'escolava en el ple i Cristina Barbens escenificava les esquerdes amb els fins ara cogovernants criticant que en aquest punt "ens hauria agradat més debat intern", tot i apuntar un vot favorable "com un acte de responsabilitat". 

Sobre falta de diàleg, o d'informació, Valls feia referència a una nova resolució de la GAIP (l'òrgan de la Generalitat que vetlla per la transparència informativa) que pica novament el crostó al Consell. En aquesta ocasió, davant la queixa presentada per Compromís i amb el CAPAU i els llocs de feina com a objecte de la pregunta no contestada. 

Entre els punts diguem-ne més amables, els de caràcter cultural: la declaració com a Bé Cultural d'Interès Local dels dòlmens de Bescaran i la rúbrica d'un conveni amb l'associació de Tragó que organitza el premi literari Guillem de Belibasta; el Consell Comarcal hi farà una aportació de 500 euros. 

I en clau de temes pendents per al nou període, Jordi Nadal agafava la paraula per posar en solfa aquest mandat amb tres presidents, "un posat amb calçador", així com per qüestionar els temes que s'aborden des del consell d'alcaldes, òrgan consultiu i no executiu, recordava. 

plens
campanya
municipals
arreveure

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte