El conseller de la minoria socialdemòcrata a la corporació encampadana valora l’inici d’un mandat atípic, marcat per la crisi de la Covid-19. Destaca el treball conjunt fet amb majoria i oposició, però veu una “falsa solidaritat” en l’aportació al fons governamental. També reclama que els nombrosos recursos de què disposa la parròquia s’aprofitin millor per potenciar tant Encamp com el Pas de la Casa.

Com valora els primers mesos de mandat?
Aquest principi de mandat ha estat marcat per la crisi de la Covid. S’ha de dir que s’ha treballat intensament amb la majoria per tal d’aportar tot el que fos possible, ja sigui a nivell d’idees o de millores del que s’estava fent. I hem treballat més que mai. S’ha de reconèixer que tots hem posat de la nostra part perquè es minimitzés l’impacte d’aquesta crisi.

Com definiria la situació de la parròquia avui?
Encamp és una parròquia que té enormes recursos, una altra cosa és que no s’aprofitin. Tenim pistes d’esquí, però tampoc hem d’oblidar el Pas de la Casa i altres recursos molt importants com ara Gasopas o altres societats que aporten moltíssim. De fet, el problema d’Encamp potser és que fa anys que tots aquests recursos no s’aprofiten convenientment ni de manera eficient. 

Per exemple?
Hi ha zones de la parròquia que estan força degradades des de fa temps, i aquest mandat tampoc es preveu que s’hi facin actuacions importants. Per exemple, el mirador d’Encamp, la part sud, tota la part del Solà, la Barta o el Pas de la Casa, on s’hauria de fer un pla global per actuar-hi al més ràpidament possible.

Per mirar de reactivar l’economia es va aprovar una partida de 841.000 euros en ajudes. Seran suficients?
D’entrada valorem positivament que s’emprenguin accions, una altra cosa és quines accions s’emprenen i si creiem que tindran impacte. La veritat és que UP+DA ja fa temps que dona voltes amb el tema de la dinamització econòmica. En l’anterior mandat es van gastar 50.000 euros en un estudi de dinamització econòmica del qual van sortir 73 propostes, i ara sembla que aquesta majoria no ho recordi perquè han creat un altre pla en paral·lel.

I què falta?
Sobretot, tenir clar quin és l’objectiu. És a dir, en què volem convertir Encamp. Una vegada tens clar l’objectiu, desglosses les accions per aconseguir-ho. Però les accions que contempla el pla de reactivació econòmica sembla més una pluja d’idees que no pas un pla dissenyat d’una manera reflexiva. En tot cas en valorarem l’impacte d’aquí a un any, quan hi hagi hagut temps d’aplicar-ho.

Com definiria la relació que tenen amb la majoria?
S’ha de reconèixer que es treballa força bé amb aquesta majoria. Hi ha la voluntat de compartir tots els temes importants, la major part de vegades totes les qüestions es tracten en comissió, on nosaltres participem i per tant no es pot dir que no hi hagi transparència en aquest sentit. Tenim l’oportunitat de donar la nostra opinió, tot i que després no tenim el suport suficient per tirar endavant les propostes que fem.

Diuen que sovint se’ls acusa de no fer res. Com rebatrien aquest argument?
Les actes de les comissions i el que aportem al consell de Comú ho reflecteixen. La nostra voluntat és que Encamp tiri endavant i farem tot el que estigui a les nostres mans per millorar la qualitat de vida i les infraestructures de la parròquia. Per tant, tot el que creiem que serveix per millorar, ho aportem i ho defensem.

Es van abstenir en la votació per l’aportació al fons solidari del Govern. No confien que se’n faci un ús correcte?
Si ho mires fredament és un disbarat fer aquesta aportació. Que Encamp faci una aportació d’1,5 milions al Govern i que això  provoqui endeutament és un disbarat. Si els diners estiguessin disponibles, es podria entendre, però endeutar-te per donar 1,5 milions al Govern i esperar a recuperar-ho a través de transferències és un autèntic disbarat. També és una falsa solidaritat. La solidaritat del Comú no ha de ser del Comú cap al Govern, sinó del Comú cap als seus ciutadans. Aquests 1,5 milions seran molt necessaris per a la parròquia els pròxims mesos, i per tant, desprendre-se’n no s’entén.

Si la situació epidemiològica no millora i la temporada d’hivern no és bona, la parròquia en patirà conseqüències greus?
Si es dona el cas que tinguem un mal hivern per qüestió de la Covid, el Comú ha de tenir prou recursos per poder afrontar aquesta situació. I per tant, els 1,5 milions que es donaran podrien anar molt bé per apaivagar la possible situació en què ens podem trobar a l’hivern.

S’ha previst suficientment aquesta possibilitat?
No em dona la sensació que s’hagi previst aquest escenari. El que ha impulsat la majoria a bombo i plateret són aquestes accions immediates de les quals no n’hi ha cap que prevegi la suposició que a l’hivern no arribin turistes. Per tant, penso que avui Encamp no està preparat per afrontar aquesta situació.

Des que es va obrir la frontera amb França no deixen d’arribar turistes.
Estem contents que arran d’una pregunta en un consell de Comú s’activés la possibilitat d’obrir abans la frontera. La importància que té el Pas envers la parròquia i el país hi ha molta gent que no la valora. Des del nostre punt de vista s’hauria de tenir molt més el focus sobre el Pas perquè té moltes mancances, no només d’infraestructures, també a nivell de qualitat de vida de la gent que hi treballa i hi viu.

Tot i així hem vist molta gent que arriba, compra tabac i alcohol i marxa. És aquest el model de turisme que es vol al Pas?
Aquest és el model actual que funciona, però que un dia pot posar-se en risc. Per això fa temps que s’hauria d’haver previst una transició cap a un altre model turístic al Pas. Fa anys que portem al programa electoral que Andorra Turisme hauria de destinar una partida específica de promoció del Pas de la Casa al sud de França i rodalies. De moment totes les campanyes són genèriques i no es té en compte l’especificitat.